Construcția spitalelor regionale a fost deja abandonată de Guvernul Orban. Bugetul Ministerului Sănătății a suferit o grea lovitură după reducerea cu aproape 23% față de anul trecut, tăind, practic, orice investiție majoră în sistem.

Conducerea Federației Sanitas a atras atenția că reducerea drastică a bugetului Ministerului Sănătății va afecta toate sectoarele din sistemul de sănătate, de la medicamente, salarii, investiții, până la construcția spitalelor regionale. ”În condițiile în care toate țările europene alocă resurse mai mari pentru sănătate, România, deși se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la alocații bugetare pentru sănătate, scade bugetul dramatic, cu aproape 23 la sută, pentru anul 2020. Indiferent de unde vor fi tăiați acești bani, va fi afectat tot sistemul, fie că vorbim aici de medicamente, fie ca vorbim de programe naționale de investiții sau de drepturile salariale ale angajaților, niciuna dintre variante nu este convenabilă. Să nu uităm că Guvernul Orban a promis accelerarea procesului de construcție a spitalelor regionale, unde trebuie bani importanți”, a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu s-a arătat deloc îngrijorat de tăierea banilor din sistem, susținând că, de fapt, nu ar fi vorba de vreo reducere, dat fiind că au fost alocați mai mulți bani la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Buget care, în niciun caz, nu va fi folosit pentru investiții.
Tăieri de la cele mai importante sectoare
Repartizările bugetare pentru anul 2020 lasă Ministerul Agriculturii cu un minus de 14,55%, fapt ce va afecta serios programele pentru sprijinirea fermierilor și dezvoltarea acestui sector. Unul dintre cele mai afectate ministere de reducerile alocărilor bugetare este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care va primi cu 42,21% mai puțin decât în 2019, fapt care va stopa efectiv investițiile în dezvoltarea și modernizarea localităților. Tăieri importante au fost înregistrate și la Ministerul Afacerilor Externe, cu un minus de 15%, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu o reducere de 36,89%, Ministerul Finanțelor Publice, cu un minus de 18,53%, și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu o reducere de 60,47%.
Buget uriaș la Armată
România a decis să aloce 2% din PIB pentru Apărare, pentru a rămâne în grațiile SUA, banii fiind utilizați, în principal pentru achiziția de armament din Statele Unite. În schimb, 20 de țări din NATO nu au atins acest procent, printre acestea numărându-se state dezvoltate. Spre exemplu, Luxemburg alocă 0,55% din PIB pentru Apărare, Spania, 0,92%, iar Belgia, doar 0,93% din PIB. Totodată, Bulgaria alocă 1,61% din PIB, iar Ungaria, doar 1,21% din PIB. România se situează pe locul al cincilea la procentul alocat pentru Apărare, fapt care, până în prezent, nu a adus țării niciun fel de avantaj. Bugete mai mari pentru 2020 au mai primit și Ministerul Afacerilor Interne, cu 13,1% mai mult, Serviciul de Protecţie şi Pază, cu 19,5% mai mult, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, un plus de 6%, și Serviciul Român de Informaţii, cu 10,8% mai mult decât în 2019.
Ne doare-n cur !
Vor suferi animalele de romani care AU VOTAT !
Acum sa se astepte,eventual, la preturi reduse la cosciuge !!!