Angajații Ministerului de Interne își pregătesc în grabă dosarele de pensionare pentru a fi siguri că mai prind aplicarea pensiilor speciale. O decizie definitivă privind tăierea pensiilor speciale va fi luată de Guvernul liberal în luna februarie a anului viitor.
Jocul alba-neagra cu pensiile speciale, practicat de conducerea liberală a Guvernului, a reușit să creeze o adevărată panică în sistemul de apărare și ordine publică. Șefii de sindicate au dat deja semnalul în teritoriu, sfătuindu-i pe polițiști să iasă la pensie cât de repede pot. „Şi noi contribuim la bugetul asigurărilor de stat. Avem interdicţii şi incompatibilităţi. Avem 20.000 de oameni deficit în poliţie. Acest deficit este asigurat de ceilalţi poliţişti prin muncă suplimentară. Niciodată pontajele noastre nu au fost făcute corect. Ne duceţi în zona discriminării. Să respingeţi proiectele”, le-a transmis deputaților PNL Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Până la urmă, după ore de dezbateri aprinse în Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților, singurul lucru care s-a obținut a fost o amânare până în luna februarie 2020. Astfel, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale și proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România vor fi rediscutate și votate peste două luni.
Tăierea are două variante
Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, ne spune că există două variante propuse pentru tăierea pensiilor speciale, una mai rea ca cealaltă, și că ambele proiecte sunt în dezbatere. ”Am avut o discuție luni cu cei de la PNL și de la USR, iar aceștia mi-au spus că o să ne scoată pe toți din lege și că vor avea pensii speciale doar militarii care au fost în teatrele de operațiuni. Erau foarte hotărâți pe povestea asta. Mulți dintre polițiști mă întrebau ce să facă și atunci le-am spus să se pensioneze, pentru că proiectul de lege era făcut pentru viitor, nu se aplica retroactiv, iar cei care apucau să iasă la pensie rămâneau cu drepturile în plată. Dacă va rămâne așa până la urmă, polițiștii vor avea pensii mai mici cu 30%, adică vor primi doar 2.500 de lei, în loc de 3.500 de lei. Am făcut presiuni și am reușit să obțin doar o amânare a deciziei până în februarie 2020. Acum fiecare polițist va face ceea ce crede de cuviință. Pentru că pericolul de a rămâne fără pensii speciale există încă. Mai mult de atât, în discuție este și o lege care ar anula și pensiile speciale ale polițiștilor aflate deja în plată, ceea ce va fi o grea lovitură. Problema este deschisă, pentru că nu are încă o soluție”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.