AcasăNewsAdio Jandarmerie! Schimbări șocante în Poliție

Adio Jandarmerie! Schimbări șocante în Poliție

Jandarmii îi vor învăța pe polițiști cum  să restabilească ordinea publică

Un document intern, care a circulat prin birourile șefilor din MAI, a scos la iveală planurile incredibile de reorganizare din Ministerul Afacerilor Interne. Schimbarea explozivă care se pregătește este dispariția Jandarmeriei, care va fi, pur și simplu, înghițită de Poliția Națională.

Jandarmii îi vor învăța pe polițiști cum  să restabilească ordinea publică

Ministrul Vela a decis să desființeze instituția Jandarmeriei, pe care o va transforma într-o mică secție care se va ocupa de paza instituțiilor publice și de transportul de valori și se va afla în subordinea poliției. Desființarea are trei etape. Astfel, pe termen scurt, se vor organiza stagii de pregătire, instrucție și antrenament specific misiunilor de asigurare a ordinii publice, concomitent cu cele pentru restabilirea ordinii publice pentru efectivele de poliție care vor avea atribuții pe această linie. Totodată, se vor angrena, gradual, polițiștii la misiunile de restabilire a ordinii și liniștii publice ca forțe de sprijin, alături de efectivele de jandarmi. Pe termen mediu, vor fi definitivate stagiile de pregătire pe linia asigurării ordinii publice și restabilirii ordinii publice pentru polițiști, aceștia fiind angrenați treptat în astfel de misiuni, pe care le vor executa independent. În categoria măsurilor pe termen lung intră începerea procesului de comasare, prin care se preiau gradual misiunile de asigurare a ordinii publice și de restabilire a ordinii publice de la efectivele de jandarmi, iar jandarmii devin polițiști în condițiile stabilite de lege.

Patrule din trei sau mai mulți polițiști

Printre măsurile de reformă a MAI se numără și creșterea numărului de polițiști din patrule. ”Principiul formării patrulelor de poliție din doar doi polițiști este unul depășit de realitatea contemporană, când manifestarea și amploarea fenomenului infracțional a căpătat alte valențe. Se impune, asemeni modelului european, instituirea unui număr cât mai mare posibil și de patrule formate din 3 sau mai mulți polițiști.Totodată, este necesară constituirea cu ajutorul efectivelor de poliție din mediul urban a unor patrule cu specific de patrulare și intervenție care, în baza unui plan, să sprijine activitatea și misiunile polițiștilor din mediul rural”, se arată în documentul ”Reforma Ministerului Afacerilor Interne- examenul de capacitate al României”. Din reformă face parte și măsura revenirii la conceptul ”poliției de sector, care și-a dovedit în trecut eficiența în raport cu nevoile și specificul muncii de poliție”. ”Cunoașterea teritoriului, a persoanelor din zona de competență, a tuturor elementelor constitutive ale situației operative reprezintă cheia rezolvării unui număr mare de probleme ce se înregsitrează zilnic la subunitățile de poliție”, se mai precizează în documentul citat. De asemenea, potrivit acestuia, reînființarea Brigăzii de Asigurare a Ordinii și Liniștii Publice este considerată o necesitate impusă de elvoluția situației operative la nivel național, unde situația infracțională a căpătat noi valențe, atât prin manifestare, cât și prin maniera prin care acestea iau amploare. ”Identificarea tot mai frecventă a unor persoane sau grupuri violente care săvârșesc fapte de natură infracțională și contravențională, care abordează un comportament ostil și necooperant la contactul cu forțele de ordine ale poliției și care tulbură ordinea și liniștea publică în anumite zone din țară, impune analizarea de urgență a oportunității de înființare a unor noi structuri mobile de poliție la nivel regional și reînființarea Brigăzii de Asigurare a Ordinii și Liniștii Publice”, se mai arată în proiectul de reformă de la MAI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.381 afisari

17 COMENTARII

  1. Il vedem noi in loc de fantoma nalba pe domnu Doarna de la tve de la sindicat cum arata jos adica trageti la picioare si apoi da din fund ca si cum bese – adica gaze soldati si trageti la gioale…

  2. Păi nu zicea # dide,ăla din Videle,care avea rulota in piata Victoriei cu excremente in easa arunce in jandarmi,ca el nu se lasă pina nu desfiinteaza Jandarmeria? Ia uite! A reușit!

  3. Marcu și Tache,doi pamfletari care bat câmpii.voi doi desființați tot, parcă mai acum ceva vreme

  4. Marcu și Tache,doi pamfletari care bat câmpii.voi doi desființați tot, parcă mai acum ceva vreme ați desființat spitalele din Romania,titrați că unu Ardeleanu face el drege el…și tot așa…

  5. Sa aprindem o lumanare daca adio jindari…?️…
    A fost pentru noi ca un tata din flori.

  6. De ce nu-și ia Poliția personal din școli? A, știu, e mai simplu să ia jandarmi, că sunt deja formați și disciplinați. Da, așa e, am văzut de multe ori un cefos interlop care târâie după el 4 milițieni care nu pot să-l încătușeze, pe când cu jandarmii nu prea merge faza asta. Ar trebui ministrul Vela să bugetele funcțiile vacante la toate armele, iar promoțiile care se încadrează să fie formate de ceicu vechime din cadrul fiecărei instituții. Ei ce vor? Adică Vela, Despescu și alde’șefii de sindicat ăia care împachetează fum, vor să includă încet dar sigur Jandarmeria în Poliție, pentru că nu au, sau nu pot forma/încadra/promova resursă proprie. Și atunci, hai să luăm cu toții fain frumos hălci întregi din Jandarmerie, ca să profesionalizăm Poliția…inclusiv cu transformarea treptată a Jandarmeriei într-o structură cu funcționari publici cu statut special (adică în polițiști). Ori este cunoscut faptul că polițiștii au salarii mai mari ca jandarmii – deci risipă enormă la bugetul statului, pentru că sunt vrei 25.000 de jandarmi, iar diferența de salariu e în medie de 500 de lei. Un al doilea dezavantaj este acela că în cadrul MAI ar trebui păstrată o structură militară care să poată interveni în restabilirea OP. De-abia aștept o grevă generală a Poliției cu jandarmii făcuți polițiști, să văd cine mai jalonează demonstranții… Vor arunca șepcile și-n poarta Cotroceniului, și în cea palatului Victoria!!! Dar ar fi mai bine ca înainte de asta să mai vină încă un 10 august, de data asta împotriva lor de data asta, să vedem dacă vor scoate pe jandarmi, sau pe jandarmii transformați în polițiști, în rochițe albastre să-i apere să nu între peste ei în Guvern. Și să mai vedem cine mai intervine la zăpezi, la inundații alături de pompieri, sau la munte alături de Salvamont, dacă nu vor mai fi jandarmi, că polițiști n-am văzut până acum! Am zis, am spus

    Cititi mai mult: https://www.national.ro/news/bomba-vela-solutie-extrema-trimite-jandarmii-la-tara-677479.html/#ixzz6Bh96418n
    National

  7. Jandarmeria nu o sa dispară , indiferent de ce spun unii sau alții , o sa vedeți , știu , sunt foarte mulți jandarmi pe care-i cunosc care ar vrea la Poliție datorită salariului , dar , exista un dar , eu cred ca sunt simple speculații , doar vorbe-n vânt , o sa vedeți!
    Cred ca toți vor sa distragă atenția de la alte chestii mult mai importante ce se întâmpla in aceasta țara și bagă Știrea asta cu “Jandarmeria va fi înghițită de către Poliție” , sa fim serioși , cum spune o persoana mai sus , “Nu mor caii când vor câinii “ , este și va fi foarte greu sa muți o structura peste noapte unde vrei tu , procesul asta poate sa dureze o perioada destul de îndelungată , indiferent de ce zic unii sau alții , in plus , MAI’ul nu are bani sa îmbrace elevii care termina Școlile MAI și are bani pentru vreo 10 000 de jandarmi sa ii îmbrace in polițiști ?! Sa fim serioși! După cum am spus mai sus , ma repet , sunt doar niște zvonuri care fac mai mult sa distragă atenția de la adevărate chestii ce se întâmpla in țărișoara asta! Ministrul VELA va pleca in luna Martie , o sa vina alt Ministru care va face și el “reforma lui” sau cum vrea sa o numească , o sa vedeți , peste ceva timp o sa vedeți un nou titlu de la Nea’ Tache , ,, Jandarmii nu se vor muta la Poliție, noul ministru a găsit o noua soluție , vor angaja din sursa externa “ sursa asta a tuturor copiilor de ex ofițeri din MAI care vor sa își angajeze și ei odraslele sa aibe și ei un salariu corespunzător! ..

  8. Daca ar fi sa se bata Jandarmeria cu Politia, e ca si cum s-ar bate Dorian Popa cu Adi Minune, unul eficient, onest si plin de forță, altul șmecher, combinator, corupt si tovaras cu interlopii… :)))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger