AcasăNewsAdio apa plata! Parlamentarii USR vor sa bem doar apa de la...

Adio apa plata! Parlamentarii USR vor sa bem doar apa de la robinet

Consumul de apa minerala in Romania a crescut cu 30% in ultimii 5 ani

Romanii ar trebui sa-si ia adio de la apa plata din dozatoarele pe care le mai gasim in farmacii si institutii publice. Parlamentarii USR au ”clocit” un proiect de lege, adoptat deja de Senat, prin care obliga restaurantele, angajatorii si institutiile publice sa puna la dispozitie oamenilor doar apa de la robinet.

Consumul de apa minerala in Romania a crescut cu 30 in ultimii 5 ani

Setea exagerata a romanilor, care au ajuns sa bea intr-un an 90 de litri de apa minerala imbuteliata pe cap de locuitor, a produs ingrijorare la nivel european, chiar daca tara noastra detine 60% din rezervele de apa minerala ale Europei. Astfel ca, Romania se afla pe ultimele locuri in ce priveste consumul de apa de la robinet. Cel putin asa sustin parlamentarii USR in expunerea de motive a unui proiect legislativ, care impune, subtil, obligativitatea consumului de apa de la robinet. In fapt, nu pentru apa in sine sunt invinovatiti romanii, ci pentru pet-urile in care este imbuteliata aceasta, bautul apei minerale contribuind la majorarea cantitatii de deseuri de plastic produsa de tara noastra. Iar ideea nu este a lor, zic ei, ci este prevazuta chiar intr-o Propunere Directiva a Comisiei Europene care stipuleaza, printre masuri, obligatia statelor membre de a incuraja utilizarea apei de la robinet in restaurante si cladiri publice.

Accentul pe cuvantul ”gratuit”

Potrivit proiectului de lege, autoritatile si institutiile publice, restaurantele si angajatorii au obligatia de ”a furniza, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet”. In fapt, apa de la robinet nu a fost niciodata contra cost. Partea cu angajatorii ar putea fi si speculata, in sensul ca obligatia legala a acestora de a asigura salariatilor apa imbuteliata atunci cand se inregistreaza temperaturi caniculare ar putea sa se rezume la umplerea unor sticle cu niscaiva apa ”chioara”.  De-a lungul timpului, calitatea apei de la robinet s-a dovedit a fi indoielnica in toate zonele tarii, dar mai ales in Capitala. Analizele facute in diverse perioade au aratat ca apa din Bucuresti e contaminata cu metale grele de la conductele ruginite, cu exces de clor folosit pentru dezinfectare si chiar cu materii fecale. Cel mai recent scandal legat de apa nepotabila din Capitala a fost la inceputul acestui an, cand o poluare cu amoniu de pe raul Arges a determinat cresterea mult peste limita admisa a cantitatii de clor folosita, fapt care a condus la interdictia de consum a apei data chiar de Ministerul Sanatatii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.910 afisari

2 COMENTARII

  1. Articolul -HAI SA PLINGEM LA MORMANT STRAIN !!.Imbutelierea apei a devenit o afacere profitabila pentru unii care au pus labele pe resursele naturale ale tarii .
    Autorul incearca sa imbrobodeasca romanii prin argumente puierile,sustinind imbutelierea apei ca fiind vitala pentru oameni !!
    IN primul rand obligatia autoritatilor administrative este aceea de a asigura APA POTABILA in sistemul de alimentarea localitatilor la parametrii fizico -chimici si bacteriologici din legale .Cum in Romania calitatea apei potabile din retelele publice nu se mai respecta de zeci de ani ,iar despre IGENA APEI nu se mai intereseaza nimeni in cadrul DSP -urilor ,Sanepidul fiind o umbra a ceea ce a fost ,la robinet curge de multe ori orce !!:vezi
    cazurile din Bucuresti cu ape amoniacale sau supraclorurate !!,vezi apele menajer fecaloide deversate in lacul Colibita care alimenta localitatile din Bistrita -Nasaud etc.
    Vezi scandalul cu apele imbuteliate gasite in retelele de magazine si care nu corespundeau din punct de vedere fizico-chimic si nici bacteriologic ,ape imbuteliate din surse dubioase ,neautorizate or ape imbuteliate din reteaua de apa potabila a localitatilor !!.
    Miliardele de tone de rezidii de materiale plastice din oceane ,viiturile de PETURI de pe rauri au devenit adevarate bombe ecologice , a devenit obligatorie luarea unor masuri care sa limiteze DEZASTRUL.Miliarde de recipiente de diverse capacitati- peturi sunt utilizate o singura data pentru imbuteliere :apa; bauturi carbogazoase ;bere;sucuri,detergenti ,sapunuri etc .
    DE CE SA NU FIE DE CALITATE APA POTABILA DE LA ROBINET ??si de ce sa nu fie consumata ca si apa plata ??,are un pret modic ,nu implica o monitorizare sau costuri pentru deseuri (peturi )!!.SUNTEM o turma de SNOBI ??,trebuie sa ne lasam manipulati ,prostiti pe banii nostri ?,trebuie sa umplem buzunarele unora care MINT FRUMOS ??.
    Mii de ani lumea a trait fara apa imbuteliata !!,FUDULIA SI PROSTIA COSTA !!.

  2. Un articol de rahat cu titlu de rahat scris de un rahat care dezinformeaza. Legea vrea doar sa olbige restaurantele, barurile, institutiile si ce alte organisme sunt prevazute in lege sa puna la dispozitie cu titlu gratuit apa potabila de la robinet la cerere oricui cere. In rest, eat shit!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger