AcasăNewsAdevărul despre situația energetică în iarna 2022/2023. Ce se întâmplă cu gazele...

Adevărul despre situația energetică în iarna 2022/2023. Ce se întâmplă cu gazele dacă vin temperaturi extreme în România

gazeAdevărul despre situația energetică în iarna 2022/2023. Ce se întâmplă cu gazele dacă vin temperaturi extreme în România

Specialistul în energie Dumitru Chisăliță consideră că vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare a României la iarnă este un mit.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a transmis un mesaj îngrijorător pentru români, în plină criză energetică.

Gaz insuficient pentru o iarnă grea

„Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, dacă va bate vântul, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori – pe fondul problemelor economice dificile și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România – doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare”, precizează Dumitru Chisăliță.

Gazele din depozitele de înmagazinare sunt la un nivel ridicat, dar nu este cel mai ridicat din istoria funcționării acestor depozite. Depozitele de înmagazinare au fost concepute pentru a îndeplinii trei funcționalități: necesitatea comercială licit speculativă (achiziția de gaze vara când sunt mai ieftine pentru a putea fi utilizate iarna când sunt mai scumpe), cea tehnologică (asigurarea continuității producției necesită depozitarea gazelor pentru perioada în care nu este cerere) și volatilitatea cererii (de a constitui o rezervă pentru perioada în care cererea este foarte mare).

„Aceste funcționalități au determinat ca depozitele să nu fie gândite cu funcționalități strategice (doar în Ungaria există astfel de depozite), care să poată asigura aprovizionarea cu gaze pe perioada unei ierni în situația în care o sursă de aprovizionare cu gaze dispare (se oprește importul de gaze pe timpul iernii). Adică nu au fost dimensionate astfel încât depozitele de gaze să poată să înlocuiască 100% gazele din Rusia. Conform Bloomberg depozitele de gaze din Europa, la gradul de încărcare de astazi, pot acoperi cererea de gaze doar pentru două luni și jumătate, în scenariul lipsei totale a livrărilor din Rusia și a unei ierni similare cu iarna 2021/2022”, a explicat Chisăliță.

Depozitele de gaze ale României sunt umplute în proporție de 97,75% din capacitatea totală de înmagazinare

Vremea este factorul cel mai imprevizibil, notează Adevărul. Iarna trecută a fost o iarnă blânda, iar Europa a ieșit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. În plus, prognozele pentru noiembrie 2022, când de obicei erau deja folosite gazele pentru încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

Dar dacă Europa se va confrunta cu o iarnă similară cu cea din anul 2012, când a fost cea mai rece iarnă din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperită.

România avea luni, 7 noiembrie, în depozite un volum de 3 miliarde metri cubi gaze. Această cifră corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor Transgaz.

author avatar
Andreea Vlad
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger