AcasăNewsAdevarata criza vine in 2012

Adevarata criza vine in 2012

Ovidiu Nicolescu sustine ca afaceristii din Romania privesc cu groaza spre 2012

Optimismul guvernantilor in ceea ce priveste redresarea economica nu este impartasit si de oamenii de afaceri.  Acestia sustin ca varful crizei va fi prin 2012.

Ovidiu Nicolescu sustine ca afaceristii din Romania privesc cu groaza spre 2012

Recesiunea a lovit in plin mediul de bussines, cresterea TVA coroborata cu scaderea cererii punand pe butuci numeroase intreprinderi. Astfel, conform Cartei Albe a IMM-urilor lansata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci, in perioada octombrie 2008 – martie 2011, 24% dintre companii au dat faliment sau au ajuns in situatie falimentara.  „Cresterea TVA-ului a decapitalizat extrem de multe companii, care se zbat pentru supravietuire in acest moment, iar revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relanseze activitatea”, a explicat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Cum de scaderea TVA nici nu se pune problema, 96% dintre oamenii de afaceri din Romania isi fac griji in contiuare pentru bussines-ul lor. Mai mult, 60% dintre intreprinzatori considera ca apogeul crizei va fi atins abia in 2012.  De asemenea, increderea companiilor in Guvern este grav zdruncinata, 47,8% dintre acestea crezand ca echipa premierului Emil  Boc are o capacitate redusa de a face fata crizei economice. Nici creditele sau fondurile UE nu le mai fac cu ochiul intreprinzatorilor, toti asteptand cu sufletul la gura varful crizei. „In Romania, doar 40% dintre reprezentantii mediului de afaceri apeleaza la credite. Un procent foarte mic. Criza a prabusit increderea dintre sistemul bancar si companii”, a precizat Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman de Contragarantare.

Opt banci au picat testul de stres

Autoritatea Bancara Europeana  a anuntat ca opt banci de pe continent nu sunt suficient de puternice pentru a face fata unei recesiuni prelungite si trebuie sa-si majoreze capitalul cu 2,5 milioane de euro. Si asta in timp ce alte 16 banci abia au reusit sa treaca testele de stres. Dintre cele opt unitati bancare care au picat testul trei sunt reprezentate su in tara noastra.

author avatar
Victor Paun
569 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger