AcasăNewsAdevarata bomba cu virusi din aeroport

Adevarata bomba cu virusi din aeroport

Banala cutie de plastic din zona portilor de securitate unde sunt depuse obiectele metalice, un pericol pentru sanatate

Cei care folosesc toaletele aeroporturilor si evita sa atinga clantele usilor sau uscatoarele de maini (despre care studii recente arata ca sunt adevarate cuiburi de bacterii) habar nu au ca nu aceasta este zona cu adevarat periculoasa.

Banala cutie de plastic din zona portilor de securitate unde sunt depuse obiectele metalice un pericol pentru sanatate

Rezultatele unor cercetari vin sa confirme ca zona cea mai ”densa” in virusi este cea de la controalele de securitate, zona ”security gate”. Iar oamenii nu au cum sa se fereasca aici de cel mai periculos obiect din punct de vedere bacteriologic: banala cutie de plastic unde trebuie sa-si depuna diverse obiecte precum ceasul, telefonul, cureaua sau orice contine metal. Potrivit unui studiu publicat recent de BMC Infectious Diseases ( o publicatie de specialitate consacrata maladiilor infectioase), aceste cutii banale contin mai multi virusi decat manerele sau butoanele ce declanseaza apa la wc. In special un mare numar de virusi respiratorii. Manusile purtate de personalul de securitate sunt susceptibile si ele sa-i transmita de la un calator la altul. Teoretic, manusile trebuie schimbate dupa fiecare calator controlat dar aceasta se aplica extrem de rar sau deloc.

Virus gripal si coronavirus

Autorii studiului au efectuat prelevari din 90 de zone diferite din aeroportul din Helsinki. Din opt prelevari realizate la nivelul liniei controalelor de securitate, patru au aratat semne de virusi respiratorii (virusi gripali) sau un coronavirus care poate provoca infectii respiratorii severe. Surprinzator sau nu, din 42 de zone aflate la nivelul toaletelor, nici una nu continea acest gen de virus periculos. Specialisti care nu au participat la acest studiu i-au confirmat concluziile, pe baza acelorasi observatii facute anii precedenti. Sfaturile  medicilor sunt simple: dupa ce a trecut de usile de securitate, fiecare persoane trebuie sa-si dezinfecteze imediat mainile cu o solutie de contine cel putin 60% alcool si care sa fie aplicata pe maini si antebrate timp de cel putin 25 de secunde. Printre alte zone cu risc studiul indica si zonele de joaca pentru copii dar si geamul care separa personalul vamal insarcinat cu verificarea pasapoaretelor sau cardurilor de identitate.

author avatar
Andrei Coman
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger