AcasăNewsAcuzatiile unui comisar european: Romania, complice ci CIA

Acuzatiile unui comisar european: Romania, complice ci CIA

Hammarberg a pornit o campanie de demascare a relelor tratamente la care au fost supusi suspectii de terorism la interogatoriile CIA

Comisarul Consiliului European pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, afirma  ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti.

Hammarberg a pornit o campanie de demascare a relelor tratamente la care au fost supusi suspectii de terorism la interogatoriile CIA

„Un centru de detentie clandestin al CIA a fost deschis langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, imediat dupa inchiderea facilitatii din Polonia”, noteaza Hammarberg. „Este stiut ca cel putin un detinut important a fost transferat de pe aeroportul Baneasa, la miezul noptii. Operatiunile CIA au continuat apoi in Romania mai bine de doi ani”.  Acesta critica autoritatile romane pentru ca „au demonstrat putina vointa reala de a descoperi adevarul despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Romaniei”. La vremea cand acest subiect a aparut in presa internationala, autoritatile romane l-au luat pe „nu” in brate, poate de aceea n-au mai avut inclinare spre aflarea adevarului!

Se cere o ancheta serioasa

Thomas Hammarberg

Comisarul european pentru Drepturile Omului considera ca o ancheta este obligatorie, pentru ca cineva trebuie sa raspunda pentru „complicitatea in ceea ce priveste tortura si detentiile secrete practicate de CIA”. Din anul 2001, CIA a dezvoltat o retea vasta de operatiuni clandestine de combatere a terorismului, vizand in special capturarea si detentia celor mai cautati suspecti. Potrivit lui Hammarberg, agentiile partenere ale CIA din mai multe tari, inclusiv din Romania, au colaborat indeaproape in aceste activitati, fiind create centre de detentie secrete pentru “interogatorii brutale”, ce includeau nuditate fortata, tehnici de simulare a inecului, loviri.

author avatar
Adina Mutar
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger