AcasăNewsAcuzație BOMBĂ! Manevră grosolană în Justiție! De frica prescripției, au devansat pronunțarea...

Acuzație BOMBĂ! Manevră grosolană în Justiție! De frica prescripției, au devansat pronunțarea într-un DOSAR celebru

(sursa foto: gazetadecluj.ro)

Dosarul retrocedărilor ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) revine puternic în atenție, dar nu oricum, ci ca urmare a unei „manevre” bombă! Ar fi vorba, de fapt, de o premieră în sistemul judiciar din România!

S-a aflat că în urmă cu doar câteva zile, pe 17 noiembrie, completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție – care judecă dosarul retrocedărilor ANRP – a decis, cu o opinie separată, devansarea pronunțării pentru ziua de 23 noiembrie, față de 12 decembrie, cum stabilise în primă fază. Adică pentru miercuri.

Judecătorii ar fi modificat data pentru a evita prescripția în acest dosar, potrivit surselor PS News, fiind o premieră în sistemul judiciar românesc. Mai mult, potrivit acelorași surse, decizia instanței de a devansa data sentinței poate fi considerată o „antepronunțare, în sensul neacceptării unui beneficiu legal, care este strict interzisă de legislația penală din România”.

Patru din cinci

Se pare că patru membri ai completului de cinci judecători ai Înaltei Curți ar fi decis să ceară antepronunțarea sentinței, folosind o manevră abuzivă, potrivit romaniatv.net.

E vorba de devansarea termenului inițial al pronunțării definitive, stabilit pentru 12 decembrie, dată la care suspecții urmau să beneficieze, conform legii, de prescripție și să scape astfel de orice fel de acuzație, pentru data de 23 noiembrie.

Astfel, conform aceleiași surse, judecătorii ICCJ urmează să le pecetluiască soarta următorilor 8:

Crinuța Dumitrean;
Remus Baciu;
Sergiu Diacomatu;
Gheorghe Stelian;
Lăcrămioara Alexandru;
Oana Vasilescu;
Cătălin Teodorescu;
Alina Bica.

Cinci achitați pe fond

Pe fond, în iunie 2018, fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, a primit în acest dosar o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare. Alina Bica – fostă șefă a DIICOT, reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, la data faptelor – a fost achitată. Dorin Cocoș a primit 3 ani cu executare, iar fiul său, Alin, o pedeapsă cu suspendare.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase și denunţător în cauză, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Cinci foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Dragoş George Bogdan, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru – au fost achitaţi pentru acuzația de abuz în serviciu.

author avatar
Andrei Coman
1.234 afisari

13 COMENTARII

  1. PRESCRIPTIA ESTE MANEVRA GROSOLANA , LEGE GROSOLANA SA SCAPE HOTII . DE CE TREBUIE PRESCRIPTIE ? SA NE APUCAM DE FURAT ATUNCI . CE AI IN CAP TU ASTA CARE AI SCRIS MIZERIA ASTA DE ART ?

    • Ba atat de prost esti? Nu mai bine te ai întreba ce au facut anchetatorii si justiția 10 ani de zile de s a ajuns la prescriptie?

  2. Este foarte bine ca judecatorii au decis mutarea pronuntarii sentintei mai devreme tocmai pentru a se evita prescrierea faptelor. Ma intreb de ce la stabilirea primului termen nu s-au gandit la asta. Normal ca nu inseamna antepronuntare. Prescrierea faptelor de fapt nici nu ar trebui sa existe!

    • E cam ilegal sa devansezi pronuntarea. O poti amana, dar nu o poti da mai devreme decat ai stabilit in sedinta publica.

  3. Bai domnu’ Coman,si matale dupa cum se vede faci parte din corul proastelor in special dela TV care folosesc inadecvat expresiile ” seful statului ” fara sa adauge ” mafiot si esuat „.Precum si ” omul de afaceri ” cand vine vorba de tot felul de borfasi,excroci,chiar si cand zac in pusacarie,dupa merit. Astfel sunt celebri ” oamenii de afaceri ” Cristi Borcea zis si butelie,Gheorghe Stelian aici de fata,vestitul Tender si multi altii.

  4. Orice justitiabil are dreptul, conform.procedurii, sa ceara instantei modificarea termenului de judecata.
    Instanta o accepta sau o respinge.
    Si nu mai plangeti ANRP ul.
    Daca s-ar face o statistica ati vedea ca s-au retrocedat mai.multe terenuri decat a confiscat statul pe vremea comunismului.
    Nici nu va imaginati cum a fost jefuit statul.

    • Preschimbarea termenului de judecata e o cerere procedurala, devansarea pronuntarii nu este.

      • Stabilirea datei pronuntarii este exclusiv obligatia judecatorului.
        Unde scrie ca este interzisa devansarea pronuntarii ?
        Amanarea excesiva a pronuntarii e ,teoretic, sanctionata.Dar eu nu am vazut o astfel de sanctiune.

        • Ioana, art 230 Ncpc vorbeste strict despre preschimbarea termenului de judecata. In 20 de ani de bantuit prin instantele bucurestene, n-am vazut/auzit de devansarea pronuntarii.
          De asemenea, art.396 Ncpc se refera la amanarea pronuntarii.
          Spune-mi, te rog, in ce cod ai citit tu articolul referitor la devansarea pronuntarii sau macar indica-mi o sentinta in care ai vazut anomalia asta.

  5. In penal, prin Lg.130/2021 nu a fost introdus niciun articol referitor la devansarea pronuntarii, ci doar a fost introdusa chestia aia cu motivarea hotararii la momentul pronuntarii in maxim 60 de zile de la ramanerea in pronuntare.
    Concluzia este ca nici in civil, nici in penal nu exista posibilitatea devansarii pronintarii.

  6. PROCURORUL CONSTANTEAN NITA SE CREDEA DUMNEZEUL JUSTITIEI, NU SLUJBASUL ROMANIEI SI AL POPORULUI ROMAN. NU DADEA EL SOCOTEALA PENTRU CA ACOLO UNDE NU SE VREA LEGE A BUNULUI SIMT, FAC BANDITII LEGEA FARADELEGII. DREPT CARE, SLUJIND PE SATANA, CACI UN OM DE LEGE, LUCRAND IN FARADELEGE, NUMAI CU AGHIUTA PUTEA FI PARTENER…ACELA I-A LUAT PRETUL CORECT AL FAPTELOR…VIATA SI SUFLETUL FIULUI SAU. TUTUROR OAMENILOR DE LEGE, CARE DE PESTE 30 DE ANI SUNT COMPLICI LA FARADELEGI, ASA VOR SFARSI. DACA STAI DE VORBA CU EI, FAPTELE LOR DE DISPRET FATA DE TARA SI POPOR AU IN ASCUNS MOTIVATIA CA AU SI EI COPII, CARE TREBUIE SA O DUCA BINE. CE TARA! CE POPOR! CE AVUTIE NATIONALA! CE RESPECT! BANUTII, AVEREA, VILUTA, PLIMBARICA, BURSA LA SOROS, ANGAJAMENTUL LA LENGLEY…SUFLETUL NU ARE PRIORITATI…SI VINE O ZI…VINE O ZI…CAND FIICA I SE ARUNCA DE LA ETAJ, ORI IA O SUPRADOZA, UN AVORT GRESIT,…ORI FIUL SE AGATA DE CLANTA USII, DOM JUDECATOR! ORI STERP, ORI ALCOOLIC, ORI FARA CAPATAI, DOAMNA PROCUROR, ORI FARA URMASI, ORI PARASUTA, FIICA DVS. DOMNU AVOCAT…VOI NU AVETI NIMIC DE APARAT, DAR DUMNEZEU ARE OCHI DE VAZUT INTOTDEAUNA! NU VA BUCURATI CA SUNTETI BOGATI SI LIPSITI DE CONSTIINTA, CATA VREME SUNTETI ATAT DE SARACI PENTRU VIITOR. SICRIUL NU ARE BUZUNARE! SI MAI AJUNGETI SI VOI LA JUDECATA A DE SUS! ACOLO NU AVETI APARARE SI NICI SCUT MASONIC….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger