AcasăNewsActiunile Rompetrol, „piatra de moara” pentru stat

Actiunile Rompetrol, „piatra de moara” pentru stat

Petromidia era inainte de 1989 cea mai moderna rafinarie din Europa

Finantele au pasat catre Ministerul Economiei actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare. Romania s-a ales cu niste actiuni nefolositoare in locul unor datorii catre stat neplatite de Petromidia.

Petromidia era inainte de 1989 cea mai moderna rafinarie din Europa

Ministerul Finantelor a predat catre Ministerul Economiei pachetul de 44,7% detinut de stat la Rompetrol Rafinare (fosta Petromidia). La mijloc sunt multi bani, fiindca vorbim de peste 500 de milioane de euro, suma care era datorata la bugetul statului de Petromidia, in momentul preluarii societatii de catre Dinu Patriciu.

El nu a platit nimic din aceasta datorie, sustinand ca nu el a acumulat-o, ceea ce este adevarat, dar caietul de sarcini prevedea plata creantei de catre noul proprietar. Nu s-a intamplat asa, iar datoria a fost transformata in obligatiuni de stat in 2003. KazMunaiGaz, firma care a preluat Rompetrol Rafinare, a transformat, la randul sau, titlurile de stat in actiuni si nici nu vrea sa auda de plata datoriei. Pachetul de 44,7% din actiuni – care nu intereseaza pe nimeni – valoreaza 132 milioane de euro, un sfert din valoarea pe care statul ar fi trebuit s-o primeasca de la KazMunaiGaz.

author avatar
Arpad Dobre
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger