AcasăNewsAcord pentru consolidarea granitelor Uniunii Europene

Acord pentru consolidarea granitelor Uniunii Europene

Dupa ce a impartit cum a vrut cotele de refugiati, Occidentul intareste granitele

Dupa un laborios si contestat acord cu privire la repartizarea refugiatilor pe baza cotelor, liderii europeni au convenit, miercuri seara, la Bruxelles, pentru consolidarea frontierelor exterioare ale UE si un ajutor  umanitar suplimentar pentru tarile vecine Siriei, in valoare de un miliard de euro.

Dupa ce a impartit cum a vrut cotele de refugiati, Occidentul intareste granitele

Dupa un summit maraton de peste sase ore, presedintele Consiliului european Donald Tusk a anuntat, in noaptea de miercuri spre joi, ca ”cel putin un miliard de euro suplimantar va fi pus la dispozitie pentru ajutorul refugiatilor” in tarile vecine Siriei. Aceste fonduri vor pleca la Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati (HCR) si la programul alimentar mondial, informeaza AFP. Premierul britanic David Cameron a anuntat ca tara sa va contribui cu 136 milioane de euro iar Francois Hollande a anuntat o suma de 100 milioane de euro. ”A fost un climat foarte constructiv”, a estimat cancelarul Angela Merkel. Liderii europeni au convenit si sporirea ajutoarelor catre Liban, Iordania si Turcia pentru primirea fluxului masiv de refugiati. De altfel, pentru a castiga cooperare din partea Turciei, tara care gazduieste doua miloioane de refugiati sirieni, Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anuntat ca vor organiza o intrevedere cu presedintele Recep Erdogan, in 5 octombrie. Din cauza razboaielor care nu se vor opri prea curand, ”vorbim de milioane de potentiali refugiati, nu de mii”, a avertizat Donald Tusk.

Accentul pe centrele de triere

Summit-ul de la Bruxelles a insistat si pe necesitarea luarii masurilor pentru o consolidare durabila a frontierelor europene. ”Haosul actual de la frontierele noastre exterioare trebuie sa ia sfarsit”, a pledat Tusk, indicand in acest sens ca centrele de primire si de inregistrare a imigrantilor sa devina rapid operationale in Italia si in Grecia. ”Trebuie garantat ca cei care sosesc in Europa sa fie rapid inregistrati, amprentati si ca se poate face o selectie rapida intre cei care raman si cei care nu pot ramane, imigrantii economici, spre exemplu”, a explicat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. Aceste centre trebuie sa functioneze pana la finele lunii noiembrie, a spus Donald Tusk. In realitate centre de primire exista dar nu corespund criteriilor fixate de Comisia Europeana, care doreste o supervizare europeana a functionarii lor. Statele membre doresc si ameliorarea eficacitatii ”politicii de retur” a emigrantilor economici. In prezent, doar 39% din cei a caror cerere de azil a fost respinsa sunt expulzati efectiv. Comisia a reamintit ca proiectul sau pentru infiintarea unei garzi de coasta si de frontiera europene sa fie pus pe masa pana la sfarsitul anului. In total, Comisia a propus mobilizarea a 1,7 miliarde de euro pentru a face fata crizei refugiatilor (500 milioane fiind inclusi in miliardul anuntat la summit) care se vor adauga sumelor deja prevazute, pentru a atinge un total de 9,2 miliarde de euro. Pentru Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati, repartizarea a 120.000 de refugiati decisa saptamana aceasta este departe de a fi suficienta, pentru ca in Europa au sosit, de la inceputul anului, de patru ori mai multi imigranti, in conditiile in care, pana la sfarsitul lui 2015, un milion de cereri de azil ar putea fi depuse in UE.

Emigrantul lovit de jurnalista maghiara, acuzat ca a luptat in Al-Qaida

Refugiatul Osama Abdullah Mohsen, cel care o jurnalista Petra Laszlo i-a pus piedica in timp ce-l filma alergand cu un copil in brate, a fost membru al gruparii teroriste Front al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida.

Imaginea lui Mohsen, cazand la pamant cu un copil in brate, impiedicat de Petra Laszlo, care filma un material despre refugiatii de la frontiera sarba a facut inconjurul lumii. Jurnalista a fost data afara iar Mohsen a fost angajat in Spania ca antrenor de fotbal, post care-l ocupa inainte sa ajunga in Europa. Insa reprezentanti ai partidului kurd sirian Uniunea Democratica (PYD) au difuzat o declaratie oficiala in care il acuza pe Mohsen ca a luptat in randurile Front al-Nosra, organizatie terorista afiliata Al-Qaida, informeaza Sputnik. PYD a difuzat capturi de ecran din pagina de socializare (ulterior stearsa) a acestuia, in care Osama nota implicarea sa in activitati teroriste. Sirianii il acuza pe Mohsen si de implicare in represiunile revoltelor survenite in urma unui meci de fotbal din orasul Kameshli, in 2004, in urma carora 50 de kurzi au fost ucisi.

Traficul intre Croatia si Serbia, oprit dupa inderdictii reciproce

Afluxul de emigranti a cauzat o noua disputa in sanul UE: autoritatile de frontiera croate au interzis ”detinatorilor de pasapoarte sarbe si de vehicule inmatriculate in Serbia sa intre in Croatia pana la noi ordine”, a informat pentru Reuters un agent de politie. Anterior, ministrul sarb de Interne, Nebojsa Stefanovic, a declarat ca politia sarba a primit instructiuni sa nu autorizeze trecerea frontierei ”nici unui vehicul comercial inregistrat in Croatia sau camion ce transporta produse croate”.

Peste 10.000 de imigranti au intrat, miercuri, in Ungaria

Un numar record de 10.046 de imigranti au intrat in Ungaria miercuri, majoritatea din Croatia (9939) , a anuntat, ieri, politia maghiara, tara orin care tranziteaza de noua zile cvasitotalitatea fluxului de emigranti in Balcani, informeaza AFP. Cifra bate precedentul record de 9380 de persoane intrate in Ungaria in 14 septembrie. Ajunsi la frontiera croato-maghiara, marea majoritate a imigrantilor sunt directionati de catre autoritatile maghiare catre frontiera austriaca, de unde-si urmeaza drumul catre Germania.

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger