AcasăNewsAcesta este IADUL INCHISORILOR

Acesta este IADUL INCHISORILOR

Dincolo de interese, creiere spalate si alte minunatii de acest gen, aresturile si mai ales penitenciarele din Romania ofera conditii absolut inumane, iar statul e obligat sa schimbe acest lucru cat mai rapid. Categoric, conditiile de detentei trebuiesc imbunatatite, pentru ca persoanele private de libertate nu sunt animale, indiferent de cat de mult au gresit fata de societate.

Insa, din pacate, nu doar Romania se confrunta, de ieri de azi, cu asemenea probleme. La altii e si mai crunt. Avem exemplul inchisorii din Quezon City, un cartier din nordul capitalei filipineze Manila. Ei bine, in aceasta temnita construita in urma cu sase decenii sunt „depozitati” – la propriu, nu la figurat! – nu mai putin de 3.800 detinuti, care locuiesc intr-un spatiu construit pentru 800 de persoane.

Detinutii dorm pe terenul de sport sau pe scari

Prizonierii fac cu randul pentru a dormi fie pe cimentul crapat al unui teren de sport din curte, fie pe scarile din interiorul cladirii sau in hamacuri improvizate. Atunci cand ploua, insa, perimetrul gazduit de terenul de sport devine inutilizabil. Mai mult, primesc hrana facuta cu aceeasi apa cu care ei s-au spalat anterior sau cu care au fost nevoiti sa-si curete hainele inainte. Culeg din mancare cuie ruginite si gandaci morti si sufera eruptii cutanate si boli cauzate de lipsa de ventilatie si apa. In interiorul inchisorii din Quezon City se da zilnic o lupta neobosita si constanta pentru spatiu, apa, alimente si aer.

Hrana pentru porci

In interiorul cladirii ridicate pe 4 etaje exista un amestec de transpiratie, gunoi si haine nespalate. Sunt intre 160 si 200 de detinuti inghesuiti intr-o celula construita pentru 20 de arestati. Primesc ratiile de alimente la ore neobisnuite, iar mancarea e „hrana pentru porci”. Sunt predispusi la boli contagioase, mai ales din pricina faptului ca detinutii bolnavi si cei sanatosi sunt plasati in aceleasi celule.

In fiecare luna, mor pana la 5 arestati

In fiecare luna, in inchisoarea din Quezon City, mor rapuse de diverse boli intre doua si cinci persoane. Culmea e ca detinutii cu vechi state sustin ca, in ultimii ani, au existat imbunatatiri vizibile (referire la hrana si la programele de reabilitare sociala), de unde putem intelege ca situatia a fost si mai crunta in trecut. Oricum, potrivit specialistilor, sistemul de detentie filipinez este al treilea cel mai aglomerat din lume. Cu toate acestea, martorii acestui iad afirma ca, daca asemenea conditii ar exista intr-o inchisoare dintr-o tara civilizata, ar exista o revolta in fiecare zi.

 

author avatar
Mihai Koblenko
414 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger