AcasăNewsAccesul la mall sau restaurant, condiționat de doza booster? Declarațiile autorităților derutează...

Accesul la mall sau restaurant, condiționat de doza booster? Declarațiile autorităților derutează românii

certificat verdeAccesul la mall sau restaurant, condiționat de doza booster? Declarațiile autorităților derutează românii

În timp ce șeful DSU Raed Arafat spune că regula europeană se va aplica şi la nivel naţional, când mergem la mall sau restaurant, ministrul Sănătăţii spune că certificatul verde valabil cu doza 3 se va aplica doar pentru românii care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene.

„Certificatul digital în România va trebui sa fie adaptată regula lui printr-un act normativ. Cand se face asta se va aplica regula europeană. Nu știu să vă spun de când. Cred ca trebuie modificat HG. Dacă rămânem cu 2 doze sau nu asta nu pot spune. În momentul în care se intra în regula europeană generală, pentru generarea certificatului cea de-a treia doză va fi necesară. Certificatul se va genera chiar de la a doua doză, el își pierde valabilitatea dacă trec nouă luni și nu ai făcut a doua doză.”, a declarat Raed Arafat.

În același timp, ministrul Sănătății a susținut că cea de-a treia doză nu va fi necesară în interiorul țării:

„Nu este vorba de utilizarea certificatului în interiorul țării. Este vorba despre călătoriile internaționale. Va fi adoptată o ordonanță de urgență a guvernului și ulterior după probabil cca 10 zile de la adoptarea ordonantei, sau o saptamana, va deveni operațional în România așa cum este în toate celelalte state membre. Dar, repet, nu este o problemă de utilizare în teritoriul româniei. Rămâne valabilă vaccinarea completă cu o doză dacă vorbim de Johnson sau două dacă vorbim de celelalte.”, a declarat Alexandru Rafila.

Noi reguli pentru românii care călătoresc în UE

De marți, în Uniunea Europeană intră în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul UE. Comisia a recomandat ca statele membre să o aplice și la nivel național.

Noile reguli stabilite de Comisia Europeană și care intră în vigoare în 1 februarie în statele membre, fiind vizate certificatele UE digitale utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii:

  • Certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni (270 de zile) de la completarea schemei de vaccinare, în lipsa dozei booster
  • Comisia a introdus o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul COVID. O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.
  • Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”, potrivit Hotnews.ro.
author avatar
Andreea Vlad
809 afisari

4 COMENTARII

  1. Cand vom avea akm-urile in mana o sa intram si o sa luam fara sa mai platim macar. Sa zica cineva ceva!

  2. De ce să fie necesară a treia doză?
    CE BENEFICII ADUCE EA INJECTAȚILOR?
    Dacă acel nazi-pass a fost făcut pentru circulația intercomunitară, de ce să fie aplicat și local?
    CHIAR, CUM ERA CU UNUL DINTRE PRINCIPIILE DE BAZĂ: LIBERA CIRCULAȚIE????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    ORICUM, NENOROCIȚII ĂȘTIA TREBUIE SĂ PUTREZEASCĂ ÎN PUȘCĂRII!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cu tot cu ziaricii care fac propagandă ca această Vlad sau Borcea, Jacotă, două nume mici….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger