AcasăNewsAcademicianul Eugen Simion a murit la spitalul Elias din București

Academicianul Eugen Simion a murit la spitalul Elias din București

Academicianul Eugen Simion, critic și istoric literar, coordonatorul Dicționarului general al literaturii române,a murit marți, la vârsta de 89 de ani. Informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Elias din București.

El era internat în spital de peste o lună și suferea de câteva afecțiuni cronice.

Cine a fost Eugen Simion?

Născut la 25 mai 1933 în Chiojdeanca (judeţul Prahova), într-o familie de moşneni cu ascendenţe (deducem din istoria orală a familiei) transilvănene. Studii la Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel“ (devenit ulterior „I.L. Caragiale“) din Ploieşti, liceu care a dat 23 de membri ai Academiei Române.

Din 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990 profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București. Din 2006 a fost director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din București.

A publicat peste 3.000 de creaţii literare

A scris în mod regulat la ziarul „Ziua”. A publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate.

Debut în critica literară în 1960, în „Tribuna“ și „Gazeta literară“. Debut editorial cu Proza lui Eminescu (1964), volum distins cu premiul de critică literară al Uniunii Scriitorilor.

A fost președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

author avatar
Andrei Ștefan
620 afisari

4 COMENTARII

  1. & ,,Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat, a demisionat din funcția de ministru al Educației”
    ,,EXCLUSIV Cezar Hâj, soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat anul trecut și anul acesta la Trencadis, una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Biblioteca școlară virtuală, proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației, și al cărui manager a fost consultant al lui Klaus Iohannis”
    ,,A murit Mariana Nicolesco. Marea soprană avea 73 de ani și era internată într-un spital din București”
    ,,Actorul Doru Ana a încetat din viaţă – Mediafax”
    Rapperul Nosfe a fost găsit mort în sufragerie de către soție/ Artistul nu prezenta urme de violență/ Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă/ Artistul din Șatra Benz avea doar 37 de ani
    ,,Franco Gatti, solistul faimoasei trupe Ricchi e Poveri”
    ,,BREAKING Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum după cinci ani de la deschiderea anchetei pentru constituirea unui grup infracțional organizat”
    g4media.ro
    ,,PE a adoptat rezoluţia care cere aderarea României la spaţiul Schengen. ”
    , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger