AcasăNewsAbsurdități marca USR: furtul vreascurilor te bagă în penal

Absurdități marca USR: furtul vreascurilor te bagă în penal

USR a reușit ”să găsească” soluția împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor

Pe motiv că luptă împotriva tăierilor de păduri, parlamentarii USR au inițiat un proiect legislativ prin care va fi considerată infracțiune chiar și adunarea vrescurilor și a crăcilor din păduri. Mai mult, furt va fi considerat și adunarea așchiilor de lemn, a cojii de arbore și a rumegușului.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagusr title=USR data wpil keyword link=linked>USR<a> a reușit să găsească soluția împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor

Prin redefinirea materialelor lemnoase, parlamentarii USR, care vor să modifice Legea Codului Silvic, transformă în infracțiune chiar și adunarea vreascurilor și crengilor din pădure. Potrivit legislației actuale, din materialele lemnoase fac parte lemnul rotund sau despicat de lucru şi lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat – cu secţiune dreptunghiulară sau pătrată, lemnul cioplit, precum și arbori şi arbuşti ornamentali, pomi de Crăciun, răchită şi puieţi. Noua definiție a materialelor lemnoase, propusă de USR, include și lemnul brut rotund sau despicat, chiar cojit sau impregnat, lemnul sub formă de crăci, vreascuri sau forme similare, mangalul, lemnul sub formă de așchii sau particule, cetina, rumegușul, biomasa, coaja arborilor și resturile de lemn. Potrivit Codului Silvic, transportul materialelor lemnoase fără documente de proveniență este pedepsit cu confiscarea acestora și cu amendă penală și chiar închisoare. ”Prezenta propunere legislativă are ca scop rezolvarea uneia dintre marile cauze care susțin fenomenul infracțional din domeniu, permițând sustragerea de la monitorizarea și controlul specifice a unui volum impresionant de lemn. lar acest lucru pornește de la definiția incompletă a materialelor lemnoase de la punctul 21, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic. În urma investigațiilor, s-au constatat situații în care pentru un mare volum de lemn transportat, nu se solicita aviz de însoțire a materialelor lemnoase, ci doar aviz de însoțire a mărfii; implicit, acest volum de lemn nu poate fi monitorizat și controlat în conformitate cu prevederile speciale din domeniu. Metoda laturoaielor, cum a fost denumită în investigațiile ONG-urilor și ale

jurnaliștilor, este una prin care o mare cantitate din lemnul exploatat ilegal este albit în documente”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Vreascurile scapă de SUMAL

Justificarea modificării legislative a parlamentarilor USR este aceea că vreascurile și crăcile ar scăpa de sistemul de urmărire a materialului lemnos. ”În luna noiembrie 2019, Direcția Generală Păduri, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a transmis Gărzilor Forestiere o notă prin care, practic, le solicita agenților constatatori să nu mai pretindă avize de însoțire a materialelor lemnoase, ci doar avize de însoțire a mărfii, în cazul transporturilor de lemn, altele decât cele definite ca fiind material lemnos în Codul Silvic (mai exact deșeurile și resturile de lemn). Motivarea adresei transmise Gărzilor Forestiere are la bază definiția materialului lemnos din Codul Silvic. Efectul acestor interpretări e faptul că ceea ce se cheamă deșeuri și resturi de lemn pot fi transportate doar cu aviz de însoțire a mărfii, nu și cu aviz de însoțire a materialelor lemnoase, fapt care face scapate aceste transporturi de urmărirea trasabilității lui în SUMAL și, în același timp, a verificării legalității acestor transporturi”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.272 afisari

3 COMENTARII

  1. Statul de doua ori bun de plata: o data ca i au fost taiate padurile, miliarde de euro trecand in conturi private si…cand nu mai este lemn…statul obligat la impadurire.Apoi, se reia ciclul.

  2. Cand CRACILE SUNT DESPARTITE DE TRUNCHI !,ESTE NORMAL SA FIE SCAPATE DE SUB URMARIRE .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger