AcasăNewsAberația Covid! Chimioterapia se face în corturi!

Aberația Covid! Chimioterapia se face în corturi!

Pacienții oncologici, batjocoriți de autorități

Tratamentul bolnavilor de cancer se face în corturi. Managerii de spital se tem că aceștia ar putea să fie infectați cu Covid și nu vor să riște nimic. După administrarea citostaticelor aceștia sunt trimiși acasă, deși locuiesc în zone îndepărtate de centrele oncologice.

Bătaia de joc la adresa bolnavilor de cancer continuă. Aceștia au ajuns să fie tratați în corturi, după ce stau ore întregi la coadă, după care sunt trimiși acasă. Una dintre unitățile sanitare care practică acest lucru este Institutul Regional de Oncologie Iași, care se laudă cu zero cazuri de Covid. Același institut s-a remarcat în ultimele luni prin refuzul de a interna pacienți din zonele roșii, bolnavii fiind nevoiți să se interneze la Cluj. Nici acum lucrurile nu s-au îmbunătățit prea mult, având în vedere că toți pacienții care vin din zonele roșii ale țării sunt tratați direct în corturi. Mai mult, spitalul lucrează la mai puțin de jumătate din capacitate, având în vedere obligativitatea de a păstra minim doi metri distanță între paturi, obligativitate instituită prin Ordin al ministrului Sănătății. ”Trebuie să ne ocupăm de bolnavi, pentru că, netratați, cancerul progresează. Se internează pacienți la noi, dar trebuie să treacă prin filtrele obligatorii, cu testare, cu zonă tampon. Sunt mai puțini pacienți internați, din cauza restricțiilor cu cei doi metri între paturi. Avem o zonă tampon, unde stau trei zile după testare negativă, apoi trec în zona de internare. Până la urmă, toată lumea se internează, chiar dacă se pun perfuzii cu citostatice în cort, afară, dacă sunt din zone infectate. Este amenajat afară un cort special pentru zonele roșii. Cozi sunt dimineața, dar se epuizează repede, până trec printr-un triaj epidemiologic. Dacă este cazul să fie internați după tratamentul cu citostatice, aceștia stau mai întâi jos, la parter, șase ore, sunt testați și retestați, apoi stau trei zile în zona tampon. Este foarte dificil, atât pentru noi, cât și pentru pacienți”, ne-a declarat prof.dr.Lucian Miron, șeful Clinicii de Oncologie a Institutului Regional de Oncologie Iași. De cealaltă parte, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susține că pacienții ar trebui testați și apoi internați în spital pentru tratament, pentru că pericolul de a contacta infecții în cort este mult mai mare, având în vedere că sistemul imunitar al bolnavilor de cancer este compromis.

Chirugii oncologi, prizonieri în spitalele Covid

Pacienții oncologici programați pentru operații riscă să piardă lupta cu boala din cauza faptului că medicii care ar fi trebuit să facă intervențiile chirurgicale sunt blocați în spitalele Covid. ”În ultimele două luni, bolnavii de cancer nu au fost primiți în spitale, au fost amânați la operații, chiar și acum se întâmplă acest lucru. De exemplu, Spitalul Județean din Târgu Mureș este spital Covid și o femeie de 41 de ani, mamă a doi copii, și-a terminat chimioterapia și nu poate fi operată de doctorul respectiv, pentru că acesta este în spital Covid. Acest doctor lucrează și în privat, dar acolo este contra-cost și femeia nu are bani să se opereze. Pacienții de la Spitalul Onești au primit indicația de a merge la spitalele din Bacău sau la Moinești. Medici de acolo, câte unul în fiecare oraș, erau și așa copleșiți de pacienți și acum trebuie să îi trateze și pe cei de la Onești. De ce nu au spus autoritățile câți au murit de alte boli, pentru că, așa cum am mai spus, noi am avut doar Ministerul Covid, nu Ministerul Sănătății. Dacă înainte de pandemie mureau în fiecare zi 142 de pacienți cu patologie oncologică, după pandemie au murit mult mai mulți, pentru că nu au avut acces la tratamente, nu au avut acces la asistență medicală, la chirurgie. Sau cei care au fost amânați la extirparea tumorilor, acum, când se duc în spital, au deja metastaze și atunci să vedeți ce va crește numărul morților. A fost un haos total. Ați văzut ce s-a întâmplat, a venit omul cu infarct și, până l-au testat de Covid, omul a murit. Ministrul ăsta zici că era turistul șef al României, se plimba de zici că era în campanie electorală”, ne-a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.136 afisari

4 COMENTARII

  1. Pai nu mai bine era invers? Corturi pentru virusul inventat si lasate spitalele celor cu boli serioase? Dar ce e logic la ciuma galbena?

  2. deci ,cancerul e mai inofensiv decat acest virus asimtomatic la multi dar totusi existent si care abia ajuns pe piata e mai bagat in seama decat acesti amarati de bolnavi chinuiti ,lasati fara medicatie si la final in corturi cladite de marii strategi ai zilei!!!!!!!!!spitalele lasate goale multe si uite ce bataie de joc pt pacientii suferinzi .

  3. Aştept ca gunoaiele care au gestionat criza asta să fie judecate pentru crime împotriva umanităţii. Asta nu mai e prostie, cum am crezut iniţial, e crimă cu bună ştiinţă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger