Cauta

Abdul Qadeer Khan, supranumit tatăl bombei nucleare din Pakistan, a murit

Abdul Qadeer Khan

Abdul Qadeer Khan, supranumit tatăl bombei nucleare din Pakistan, a murit

Abdul Qadeer Khan, supranumit „tatăl programului nuclear al Pakistanului”, a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, după ce a fost internat cu Covid-19.

Cercetătorul pakistanez în domeniul nuclear, admirat pentru că a ajutat ţara sa să devină prima putere nucleară din lumea islamică, dar acuzat că a transferat în mod ilegal tehnologii către Iran, Coreea de Nord şi Libia, Era considerat un erou național de admiratorii săi, potrivit BBC.

Premierul Imran Khan a declarat că Pakistanul a pierdut o „icoană națională”. „El a fost iubit de națiunea noastră, datorită contribuției sale critice în ceea ce ne face un stat cu arme nucleare”, a scris pe Twitter premierul.

Cunoscut sub numele de AQ Khan, omul de știință a jucat un rol esențial în înființarea primei fabrici nucleare a Pakistanului la Kahuta lângă Islamabad. Până în 1998, țara a efectuat primele sale teste nucleare.

Venită la scurt timp după teste similare efectuate de India, munca doctorului Khan a contribuit la afirmarea locului Pakistanului ca a șaptea putere nucleară din lume, stârnind admirația națională.

A vândut secrete nucleare către Iran și Coreea de Nord

Dar a fost arestat în 2004 pentru că a împărtășit ilegal tehnologie nucleară cu Iranul, Libia și Coreea de Nord. Dezvăluirile că a transmis secretele nucleare altor țări au șocat Pakistanul.

Dr. Khan a fost grațiat de președintele de atunci al Pakistanului, Pervez Musharraf, dar a fost ținut sub arest la domiciliu până în 2009. Clemența tratamentului său i-a enervat pe mulți din Occident, unde a fost numit „cel mai mare proliferator nuclear din toate timpurile”.

Dar în Pakistan, el a rămas un simbol al mândriei pentru rolul său în consolidarea securității sale naționale.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version