AcasăNewsAbdul Qadeer Khan, supranumit tatăl bombei nucleare din Pakistan, a murit

Abdul Qadeer Khan, supranumit tatăl bombei nucleare din Pakistan, a murit

Abdul Qadeer KhanAbdul Qadeer Khan, supranumit tatăl bombei nucleare din Pakistan, a murit

Abdul Qadeer Khan, supranumit „tatăl programului nuclear al Pakistanului”, a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, după ce a fost internat cu Covid-19.

Cercetătorul pakistanez în domeniul nuclear, admirat pentru că a ajutat ţara sa să devină prima putere nucleară din lumea islamică, dar acuzat că a transferat în mod ilegal tehnologii către Iran, Coreea de Nord şi Libia, Era considerat un erou național de admiratorii săi, potrivit BBC.

Premierul Imran Khan a declarat că Pakistanul a pierdut o „icoană națională”. „El a fost iubit de națiunea noastră, datorită contribuției sale critice în ceea ce ne face un stat cu arme nucleare”, a scris pe Twitter premierul.

Cunoscut sub numele de AQ Khan, omul de știință a jucat un rol esențial în înființarea primei fabrici nucleare a Pakistanului la Kahuta lângă Islamabad. Până în 1998, țara a efectuat primele sale teste nucleare.

Venită la scurt timp după teste similare efectuate de India, munca doctorului Khan a contribuit la afirmarea locului Pakistanului ca a șaptea putere nucleară din lume, stârnind admirația națională.

A vândut secrete nucleare către Iran și Coreea de Nord

Dar a fost arestat în 2004 pentru că a împărtășit ilegal tehnologie nucleară cu Iranul, Libia și Coreea de Nord. Dezvăluirile că a transmis secretele nucleare altor țări au șocat Pakistanul.

Dr. Khan a fost grațiat de președintele de atunci al Pakistanului, Pervez Musharraf, dar a fost ținut sub arest la domiciliu până în 2009. Clemența tratamentului său i-a enervat pe mulți din Occident, unde a fost numit „cel mai mare proliferator nuclear din toate timpurile”.

Dar în Pakistan, el a rămas un simbol al mândriei pentru rolul său în consolidarea securității sale naționale.

author avatar
Andreea Vlad
201 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pakistan și India au fost lăsate să zicâ că au bombe nucleare (nu există așa ceva) ca scuză să nu pornească război între ele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger