AcasăNewsAbandonarea INF lasă omenirea GOALĂ în fața APOCALIPSEI NUCLEARE

Abandonarea INF lasă omenirea GOALĂ în fața APOCALIPSEI NUCLEARE

Abandonarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) privează planeta de o „stăvilire inestimabilă” în faţa riscurilor cursei înarmării şi războiului nuclear, avertizează secretarul general al ONU Antonio Guterres, scrie Reuters.

„Acest lucru probabil consolidează, ci nu reduce, ameninţarea pe care o reprezintă rachetele balistice”, a avertizat Antonio Guterres joi, cu o zi înaintea retragerii Statelor Unite din acest tratat, semnat cu Uniunea Sovietică (URSS) în vremea Războiul Rece, în 1987.

Retragerea Washingtonului intră în vigoare vineri, în cazul în care Moscova nu renunţă la un nou tip de rachetă curază de acţiune intermediară, Novator, de tip 9M729 – SSC-8 în nomenclatura NATO, pe care Alianţa Nord-Atlantică o consideră o încălcare a Tratatului INF. Însă această renunţare pare puţin plauzibilă, iar Moscova susţine că nu-şiiîncalcă obligaţiile care-ii revin prin tratat prin această rachetă.

Semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, Tratatul INF a suprimat o întreagă clasă de rachete terestre cu rază medie de acţiune, cuprinsă între 500 şi 5 500 de kilometri, punând capăt „crizei rachetelor” care pot fi dotate cu focoase nucleare sau convenţionale.

„Încurajez puternic Statele Unite şi Federaţia rusă să prelungească noul acord START (care expiră în februarie 2021, dar care poate fi prelungit pe operioadă de cinci ani), pentru a asigura stabilitatea şi timpul necesar negocierii unor viitoare măsuri de control al armamentului”, a îndemnat  Antonio Guterres.

La Berlin, ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat, la rândul său, Statele Unite şi Rusia să salveze ceea ce rămâne din cadrul internaţional privind controlul armamentului. „Deplângem faptul că Rusia a eşuat să facă ceea ce era necesar pentru a salva Tratatul INF, iar odată cu sfârşitul Tratatului INF, Europa pierde o parte din securitatea sa”, se întristează ministrul german.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc