AcasăNewsA patra zi de proteste: 3.000 de mineri participa la un mars...

A patra zi de proteste: 3.000 de mineri participa la un mars la Petrosani

(foto: gorjeanul.ro)

Aproximativ 3.000 de mineri au pornit, joi, intr-un mars pe strazile din Petrosani. Anterior, ortacii au protestat la sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din oras, scandand impotriva Guvernului. Este cea de-a patra zi de proteste a minerilor de la cele sapte exploatari din Valea Jiului.

(foto: gorjeanul.ro)

Dupa ce s-au adunat pentru a protesta in fata sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, minerii au pornit in mars pe strazile din oras, fiind supravegheati de jandarmi.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani – continua protestele declansate luni, dupa ce liderii sindicali nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una „amagitoare”.

Joi dimineata, la ora 5.00, minerii din Valea Jiului s-au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fost informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei. Liderii de sindicat sustin ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Tot liderii de sindicat mai spun ca singura solutie propusa la acest moment de catre minister pentru acoperirea diferentei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru ca pentru acestea sunt prevazute fonduri in bugetul Companiei Nationale a Huilei (CNH). Minerii considera ca aceasta solutie nu reprezinta o rezolvare a situatiei de catre guvernanti pentru ca sumele pentru tichetele cadou se regasesc deja in bugetul CNH, iar aceasta rezolvare s-ar fi putut concretiza intre sindicate si conducerea companiei, fara acordul Ministerului Economiei. Actualizarea sporului de periculozitate la nivelul salariului minim pe economie ar reprezenta o crestere salariala de 10 la suta. Minerii care s-au adunat in salile de pontaj au refuzat solutiile propuse de guvernanti, anuntand ca vor continua protestele.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Ortacii reclama nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta. Pe 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

Pe 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran. Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.

342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger