AcasăNewsA murit proprietara faimosului hotel Negresco, fondat de un roman

A murit proprietara faimosului hotel Negresco, fondat de un roman

S-a stins din viata la 95 de ani Jeanne Augier, detinatoarea palatului-hotel de cinci stele Le Negresco, un adevarat miraj al Rivierei Franceze, al carui piatra de temelie a fost pusa in secolul IX de fiul unui carciumar din Bucuresti.

Augier si-a petrecut ultimii ani de viata intr-un scaun cu rotile si a suferit pierderi de memorie, care au impiedicat-o sa gestioneze in mod eficient hotelul, plasat sub administrare judiciara incepand cu 2013.

Henri Negrescu deschide cel mai somptuos hotel din intreaga riviera franceza

Cu fatada sa Belle Epoque si cupola sa roz, Negresco, pe care Jeanne l-a mostenit de la tatal sau in 1957, este unul dintre simbolurile de pe Promenade des Anglais, uneori poreclit „Turnul Eiffel” al Nisei si pentru enormul dom de sticla care acopera Le Salon Royal, construit de altfel de  Gustave Eiffel.

Un palat in adevaratul sens al cuvantului

Adevarat hotel-muzeu, reusind sa-si pastreze independenta fata de lanturile hoteliere internationale, Negresco, care  isi primeste oaspetii in 124 de camere si apartamente, cu mobila Ludovic al XIII-lea si art deco, este estimat la  400 de milioane de euro, conform unei estimari din 2016, fara a lua in calcul mobilierul si operele de arta. Istoricul cladirii este povestea unui roman pe Coasta de Azur:  in 1893 Henri Negrescu (al carui tata detinea un mic han in Bucuresti) ajunge la Monte Carlo incepand sa lucreze in restaurantele de lux monegasce.  La scurt timp el va deveni directorul restaurantului Helder, iar apoi directorul restaurantelor de la Cazinoul din Nisa si de la Cazinoul din Enghien-les-Bains, in 1905. Naturalizat ca cetatean francez sub numele Negresco, romanul  isi deschide hotelul in 1913, pe celebrul bulevard Promenade des Anglais, in dreptul Golfului Ingerilor. Le Negresco ajuns in scurt timp cel mai luxos hotel de pe riviera franceza. Henri Negresco  a murit la Paris in 1920, iar dupa o perioada de declin, hotelul a fost cumparat in 1957 de tatal lui Jeanne Augier, Paul, devenind o legenda a culturii franceze pentru vizitatori din intreaga lume.

author avatar
Andrei Coman
817 afisari

1 COMENTARIU

  1. ”…al cărui piatră… ”, ”…estimat…conform unei estimări… ”, ”…ca cetățean… ”. Bravo, Comănelu’ lu’ tata! Stai liniștit, nu ești singurul. Cu cine ați învățat meserie? Dă-i înainte!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger