AcasăNewsA murit Octavian Udriște, la 88 de ani! De ce e considerat...

A murit Octavian Udriște, la 88 de ani! De ce e considerat „părintele” metroului bucureștean

Octavian Udriște, cel considerat „părintele” metroului bucureștean, a murit la vârsta de 88 de ani. El și-a dedicat întreaga carieră transportului feroviar.

În septembrie 2023 Octavian Udriște a fost în centrul atenției, după ce ​Metrorex a demarat procedura de schimbare a numelui stației de metrou „Timpuri Noi” în „Octavian Udriște”.

Cine a fost Octavian Udriște?

De când era mic, a iubit trenurile și de atunci an ales cariera. În 1958, an absolvit Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive. Toată viața sa profesională a fost dedicată acestui domeniu.

Înțelegerea excelentă a problemelor de transport, în special a celui feroviar, se datorează implicării sale în activitățile și funcțiile sale, precum și în dezvoltarea și optimizarea tehnologiilor de transport și an echipamentelor.

Sunt a treia generație de feroviari, din partea ambilor bunici. Microbul mi s-a infiltrat în conștiința mea și m-am îndrăgostit de această meserie de tracționist, de la bunicul meu care a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți, iar în 1939 aveam patru ani și am fost în comuna natală a bunicii mele, pe malul Ceremușului, nu departe de frontiera cu Polonia de atunci.

Ei bine, bunicul meu se retrăsese ca pensionar CFR și am poze de acolo la un picnic în pădure, masa fiind un vagonet și doi bușteni puși de o parte și de alta erau scaunele, fotoliile pentru meseni”, a spus Octavian Udriște într-un interviu pentru hotnews.

A ajutat dezvoltarea tracțiunii electrice diesel

A lucrat într-un domeniu în care a dezvoltat soluții inovatoare, inclusiv tracțiunea electrică diesel, tracțiunea electrică pe cale ferată și metroul din București.

A fost unul dintre cei trei factori care au jucat un rol esențial în lansarea metroului din București în 1979, împreună cu proiectantul și Întreprinderea de Vagoane Arad, care acum este Astra Vagoane Călători.

author avatar
Andrei Ștefan
496 afisari

3 COMENTARII

  1. A fost un profesionist cum rar sau deloc s-ar mai gasi acum ! Un om adevarat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger