AcasăNewsA murit Neagu Djuvara

A murit Neagu Djuvara

Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier, participa la finala primei editii a concursului de cultura generala "Humanitas in licee", organizat de Editura Humanitas, in aula Bibliotecii Nationale din Bucuresti, sambata, 9 iunie 2012. OVIDIU MICSIK / MEDIAFAX FOTO

Istoricul si filosoful Neagu Djuvara s-a stins din viata, ieri, la varsta de 101 ani, la spitalul Victor Babes unde era internat de mai multa vreme din cauza unei pneumonii.

Istoricul avea 101 ani din care 45 i a trait în exil

Neagu Djuvara, nascut pe 18 august 1916, la Bucuresti, intr-o familie de origine aromana, si-a luat licenta in Istorie la Sorbona, in 1937, si trei ani mai tarziu a devenit doctor in Drept, la Paris. In 1972, a obtinut doctoratul in Filosofie, tot in capitala franceza, urmand ca, in 1987 sa primeasca Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale din Paris. A fost curier diplomatic in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 si a ramas pana in 1947. In perioada exilului la Paris, Neagu Djuvara  a fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani si a colaborat cu Radio Europa Libera. A petrecut 23 de ani in Republica Niger, in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine, de unde s-a intors, in 1984, in capitala Frantei. Neagu Djuvara a revenit in Romania, dupa 1989, si a  fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti pana in 1998. In 2006, a fost decorat cu Ordinul National ”Servicul Credincios” in grad de Mare Cruce, iar in 2010, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger