AcasăNewsA murit Johnny Raducanu

A murit Johnny Raducanu

Cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania s-a stins din viata, la 79 de ani, potrivit site-ului TNB. Artistul a murit acasa, in urma unui stop cardio-respirator. Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de jumatate de secol, Johnny Raducanu a fost un veteran al muzicii romanesti.

„A murit muzicianul Johnny Raducanu! Dumnezeu sa il odihneasca! La Teatrul National ii incanta pe spectatori cu muzica sa in spectacolul „Dialoguri si fantezii in jazz” avandu-l ca partener pe Ion Caramitru!”, este mesajul postat pe site-ul Teatrului National.

In jurul orelor 10.00 a fost inregistrat un apel de urgenta pentru  o persoana inconstienta. S-au deplasat doua echipaje la fata locului. Este vorba despre o persoana in stop cardio-respitator. Dupa 60 de minute, a fost constatat decesul pacientului. Nu a raspuns la manevre. Exista o patologie care sa duca la un astfel de deznodamant, din pacate”, a declarat medicul Bogdan Oprita.

Artistul avea probleme cardiace si diabet. “Am avut o operatie pe cord, crize de diabet, sunt dependent de insulina, am probleme cu ochii, nu pot umbla, ma dor picioarele, am necazuri materiale. S-au napustit toate pe mine. Dar nu disper, le primesc pe toate voluntar, nu intru deloc in panica”, declarase, recent, artistul, intr-un interviu pentru Metropotam.

Johnny era un fenomen muzical

„Din cate imi aduc aminte, pentru toti iubitorii de jazz si de muzica buna, Johnny era un fenomen muzical, un talent deosebit, pentru finetea si dragalasenia cu care se adresa publicului. Este o pierdere atat umana, cat si artistica”, a declarat Corina Chiriac, la Realitatea TV.

„A cantat pe scena impreuna, am intrat in aceeasi  zi in Uniunea compozitorilor. Johnny era o figura emblematica a jazz-ului romanesc (…) Imi pare foarte rau ca trebuie sa vorbesc despre atatia prieteni ai mei care dispar cu o viteza ingrozitoare (…) Am pierdut o statuie, dar care in timp vom sti daca va fi de ciment, de bronz, dar am pierdut-o”, spune Horia Moculescu.

Ar fi vrut sa cante mai mult publicului decat sa primeasca diplome

„Imi pare nespus de rau ca ne-a parasit.  Nu pot sa spun multe lucruri acum. Imi pare foarte, foarte rau. Un om atat de bun, de special. Nu ne vedeam foarte des. Am avut colaborari frumoase. Pentru mine a fost un om cu o fantezie si sensibilitate deosebite”, a declarat Ovidiu Lipan Tandarica. „In Romania, jazz-ul a devenit o forma culturala nebagata in seama. Oamenii recurg la un fast-food muzical decat la o forma de muzica care sa le trezeasca o anumita stare. Noi suntem niste frunze in vant”, a declarat acesta la Antena3.

„El si-ar fi dorit mult sa aiba posibilitatea sa cante publicului in diferite perioade din viata lui decat sa primeasca diplome. Ar fi trebuit sa apara mai mult pe marile scene si sa fie ascultat. Toti artistii de alta nationalitate sunt sustinuti de oamenii de nationalitatea lor care traiesc in strainatate si incearca sa-i ridice pentru ca realizeaza ca ridica valoarea tarii lor”, mai spune Tandarica.

Noi, muzicienii, l-am apreciat la adevarata lui valoare si Johnny stia lucrul asta

„M-a socat vestea asta. Chiar nu am stiut ca s-a intamplat asa ceva. Sunt asa, inca sub imperiul vestii proaste. Omul asta a fost un univers. Pe toti ne-a bucurat prezenta lui atat cat a fost in viata. E greu sa vorbesti despre un om cand trece in nefiinta (…) Avea o diplomatie foarte speciala, iar el era un om special. Era special sa stai langa un asemenea om. Asta era cel mai deosebit lucru. Lasand deoparte faptul ca era un muzician deosebit era un personaj. Johnny Raducanu avea ceva de spus ca om, iti facea placere sa stai in preajma lui si sa-i sorbi cuvintele. (…) Romania are un fel aparte de a-si aprecia artistii. De fiecare data, ramanem cu regrete fata de cei pe care nu-i mai avem.  Johnny Raducanu, in lumea noastra, a fost mereu apreciat si si-a gasit intotdeauna un raspuns la valoarea pe care a avut-o. Noi, muzicienii, l-am apreciat la adevarata lui valoare si el stia lucrul asta”, a declarat solistul Holograf, Dan Bittman.

Extrem de sincer, nu-i placeau mofturile, falsa modestie

„Imi pare tare rau ca ne auzim in aceste conditii. Am primit aceasta veste cu tristete. Este o mare pierdere. Am avut norocul sa-l cunosc. M-a pregatit pentru  aputea canta intr-un spectacol. Venea la repetitii la teatru. Atata sinceritate, atata onestitate. A avut ambitia si curajul de a ma determina sa cant. Am recunostinta, am emotie. Stiu ca a facut enorm pentru mine si pentru  foarte multi artisti. A avut puterea sa ne dezvaluie talente nebanuite, o zona a talentului pe care nu ne-o cunosteam (…) Extrem de sincer, nu-i placeau mofturile, falsa modestie”, a declarat actrita Maia Morgenstern la Antena3.

Pe numele sau real Raducanu Cretu, s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956).

Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz. In 2005 si-a lansat cartea „Tara lui Johnny”.

Dupa o cariera muzicala de 60 de ani, legendarul Johnny Raducanu s-a retras in garsoniera sa. Prietenii nu l-au vizitat, pentru ca, dupa cum spunea maestrul, au mai ramas doar oamenii rai si lichelele, dintre cei pe care i-a cunoscut.

Sicriul cu corpul neinsufletit al artistului Johnny Raducanu va fi depus la sediul Uniunii Compozitorilor.

 

Dumnezeu sa il odihneasca!

 

Johnny Raducanu, in ultimul interviu la televiziune: Daca exista vreun roman cu talent nu-l sustine nimeni pentru ca e nevoie de mascarada!

Johnny Raducanu a murit de suparare, sustine Madalin Voicu

586 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger