AcasăNewsA murit Ion Diaconescu! Fostul lider PNTCD avea 94 de ani!

A murit Ion Diaconescu! Fostul lider PNTCD avea 94 de ani!

Fostul preşedinte al PNTCD Ion Diaconescu a murit marti seara, dupa ce cu numai o saptamana inainte a fost externat de la Spitalul Fundeni, unde fusese tratat pentru o serie de tulburari ale ritmului cardiac.

Rodica Coposu, sora lui Corneliu Coposu: „Era un om deosebit de optimist, foarte simpatic, cu o conversatie usoara. isi mentinea aceasta nota de optimism. Ultima data cand l-am vazut a fost in iunie, anul acesta. A suferit foarte multe in ultima perioada datorita dezmemarii partidului. A trecut cu usurinta peste anii de puscarie. A plecat cu speranta ca partidul va reveni si ca suferinta nu va fi de pomana”.

Ion Iliescu: „Aflu cu stupefactie aceasta veste, m-am bucurat ca s-a eliberat din spital zilele trecute. Privesc cu regret stirea, condoleante. Am fost adversari la inceputul anilor 90, dar am avut relatii civilizate si cu domnul Diaconescu, si cu domnul Coposu. Au fost mai multe momente, prima intalnire a noastra a avut loc pe 10 ianuarie, eram presedintele CFSN si am primit delegatia PNTCD. A fost prima noastra intalnire, au vrut sa se prezinte ca reprezentantii partidului istoric, a fost primul contact politic. Cunosteam doar doi, pe poetul Ion Alexandru si inca un baiat. A fost o discutie civilizata. Apoi urmatoarea a fost pe un fond mai tensionat, pe 28 ianuarie, atunci am pus bazele CPUN, iar domnul Diaconescu a fost unul din membrii CPUN. Am amintiri multe si ele sunt eminamente pozitive, in ciuda disputei politice. Am fost impreuna la Paris, am fost impreuna, am participat la un dialog, in care fiecare reprezentam tara. E o generatie care a avut o experienta si o viata, e greu sa mai ai asemenea generatii. A facut si inchisoare, eu ii respectam si pentru acest lucru. Vor trece ani pana se va forma o generatie de politicieni cu aceeasi soliditate”.

************************************************************

Ion Diaconescu a fost membru al Partidului National Taranesc, in perioada 1936-1947, pana cand formatiunea politica a fost desfiintata la cererea conducerii comuniste. Intre anii 1947-1964 Ion Diaconescu a fost inchis in temnitele de la Jilava si Aiud.

„Am fost inchis in decembrie ’47 si am fost condamnat la 15 ani, deci, pana in 1962, munca silnica pana in ’62, pe urma m-au trimis pe Baragan, cu domiciliu obligatoriu, inca doi ani si, pana in ’64, cand s-a venit cu decretele astea, de schimbare”, declara Diaconescu, intr-un interviu.

Dupa Revolutia din 1989, Diaconescu a intrat la conducerea Partidului National Crestin Democrat (PNTCD), conform wikipedia. Politicianul a fost ales deputat in trei legislaturi consecutive – 1990-1992, 1992-1996 si 1996-2000. In perioada 1996-2000, Ion Diaconescu a fost presedinte al Camerei Deputatilor.

Ion Diaconescu a trecut in nefiinta la venerabila varsta de 94 de ani.

 

author avatar
Ciprian Purice
812 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger