AcasăNews(UPDATE 16:00) A murit Cornel Fugaru

(UPDATE 16:00) A murit Cornel Fugaru

Cornel-Fugaru-a-murit--foto-radiotecuci.roCornel Fugaru

Compozitorul Cornel Fugaru a murit, miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenta Elias din Bucuresti la varsta de 70 de ani. Cornel Fugaru a fost internat de urgenta la Spitalul Elias saptamana trecuta. Vlad Fugaru a dezvaluit ca tatal sau a fost diagnosticat cu cancer in urma cu opt ani.

UPDATE ora 16:00

Romania Libera:

Cântăreaţa Margareta Paslaru şi-a amintit că l-a văzut recent pe Cornel Fugaru, la adunarea generală a Uniunii Compozitorilor din România. „Arăta foarte bine atunci şi am vrut să păstrez acea imagine a lui„, a spus aceasta, care a menţionat că va scrie despre compozitor şi în cartea autobiografică la care lucrează.

„Ne cunoşteam din anii ’60, am avut colaborări şi turnee… cu Anda Călugăreanu… avem multe amintiri”, a spus Margareta Pâslaru. „Era atât de pregnantă personalitatea lui… avea foarte mulţi elevi, avea o generozitate de a-şi împărtăşi cunoştinţele” a mai spus cântăreaţa.

Refuz să cred că Bebe Fugaru nu mai este, dar cred că îngerii aveau nevoie de un lider acolo sus (…) Este dramatic pentru mine. Acum o oră am fost pus în situaţia să vorbesc despre Mădălina Manole, de la moartea căreia se împlineşte mâine un an, şi acum să vorbesc despre decesul Bebe Fugaru. Este cumplit ce mi se poate întâmpla mie, care iubesc atât de mult artiştii”, a spus Adrian Enache.

Era un om foarte cald şi foarte drăguţ. A avut un rol foarte important în debutul meu, în pregătirea mea. Este unul dintre oamenii care mi-au marcat cariera. Îmi pare foarte rău. Condoleanţe familiei”, a spus Carmen Trandafir.

Cornel-Fugaru-a-murit--foto-radiotecuci.ro
A murit Cornel Fugaru

Cornel Fugaru a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Bucuresti (1961 – 1966), cu Victor Iusceanu (teorie-solfegiu), Gheorghe Dumitrescu (armonie), Myriam Marbe (contrapunct), Stefan Niculescu (forme muzicale), Dan Constantinescu (compozitie), Aurel Stroe (orchestratie), Ion Marian si Constantin Romascanu (cor si dirijat coral), Adriana Sachelarie, Petre Brancusi si Octavian Lazar Cosma (istoria muzicii), Emilia Comisel (folclor), Afrodita Tanasescu (pian).
Muzicianul a fost liderul formatiei rock romanesti Sincron, infiintata in 1964, care a cantat cu artiste celebre precum Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Paslaru, Corina Chiriac.

–––––––––––––––––––––

Cornel Fugaru s-a nascut pe 2 decembrie 1940, la Bucuresti, si este un cunoscut compozitor de muzica usoara, cantaret si instrumentist. Totodata, a fost liderul formatiei rock romanesti Sincron, infiintata in 1964 si destramata in 1978. Formatia a acompaniat cantarete celebre precum Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Paslaru, Corina Chiriac.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2011/07/Cornel-Fugaru-De-ce-ai-plecat-din-viata-mea.flv[/podcast]

Cornel Fugaru a facut numeroase turnee in strainatate, a facut parte din jurii nationale de concursuri de muzica usoara, a sustinut numeroase concerte si recitaluri la televiziune, a aparut ca interpret in filme – „Opt minute de vis” (1966), regia Mihai Constantinescu; „Opt exercitii de 625 de linii” (1967), film TV; „Impuscaturi pe portativ” (1967), regia Cezar Grigoriu – si a scris si muzica de film pentru pelicule precum „Brezaia”, „Cici”, Cei 4 M”, „Oaca si Boaca” etc.

[youtube]-9-0yYoVrBI[/youtube]

Cornel Fugaru a adaptat numeroase melodii populare romanesti, precum „Ducea rufele la rau”, „Pe langa plopii fara sot”, „Alunelul”, „Jocul fetelor”, „Sarba munteneasca”, „Haulita de la Gorj”.

cornel-fugaru-am-ales-nemarginirea-a-muritPrintre cele mai cunoscute piese compuse de Cornel Fugaru se numara , „Nu sunt sclavul tau”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, Cornel Fugaru colaborand foarte mult cu sotia sa, Mirela Fugaru.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 si 1986), Australia (1997 si 1998), dar si premii ale Uniunii Compozitorilor din Romania (1988, 1990, 1995) etc.

author avatar
Bogdan Nicolae-Rotman
1.735 afisari

2 COMENTARII

  1. Atentie, s-a strecurat o greseala in articol: piesa „Dau viata mea pentru o iubire” este compozitia lui Marius Teicu !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger