AcasăNewsA murit cel mai bogat afacerist din Romania

A murit cel mai bogat afacerist din Romania

Batranul Matroz. Asa l-a numit presa britanica pe Sammy Ofer (aici impreuna cu baietii sai), foarte respectat in domeniul naval

Magnatul israelian Sammy Ofer, nascut in Romania, parintele unei linii maritime extrem de respectate, a decedat la  Tel Aviv, in varsta de 89 de ani.

Batranul Matroz. Asa l-a numit presa britanica pe Sammy Ofer (aici impreuna cu baietii sai), foarte respectat in domeniul naval

Rezident in Monaco multi ani, retras de doi ani in Israel, Sammy Ofer este renumit pentru imperiul naval si industrial format din companiile de navigatie Ofer si Zim, companii de constructii si o participatie la Mizrahi Bank, una dintre principalele banci israeliene.  De asemenea, detine un pachet important in Liniile Maritime Regale din Caraibbe si 12 la suta din South Korea’s Hanjin Shipping.

Ofer s-a nascut La Galati in 1922, parintii lui plecand in Palestina, aflata sub mandat britanic,  cand Sammy avea doi ani.  A intrat de foarte tanar in domeniul naval, urmand afacerile tatalui sau, Iosif Herscovici. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, a servit sub steagul Marinei Regale . Mai tarziu, intra in afaceri si infiinteaza o adevarata linie maritima, dupa principiile traditionale, castigand un respect deosebit in domeniul naval. Numai la Londra are 90 de vase, fiind considerat unul dintre fauritorii de istorie navala. Poate si din acest motiv, Sammy Ofer a donat Muzeului Maritim National din Marea Britanie 35 de milioane de lire. Oficialii muzeului anuntau decesul „Batranului matroz”, facand o istorie a modului cum Sammy a ajuns la un asemenea respect din partea unei foarte selective elite maritime. A plecat de jos, a fost agent portuar, apoi, in 1950, a cumparat primul sau vas.

Controversate afaceri cu Iranul

Averea sa a crescut rapid si  impreuna cu fratele sau, Yuli, a construit una dintre cele mai mari companii private de transport maritim, evaluata de Forbes la aproximativ doua miliarde de lire sterline. In timp a devenit cel mai bogat israelian si al 79-lea pe lista Forbes a celor mai bogati oameni din lume, cu un capital estimat la peste zece miliarde de dolari.  Recent, el a fost in miezul unui scandal cu iz de spionaj, in urma dezvaluirilor privind relatiile de afaceri ale grupului Ofer cu Iranul. S-a speculat, ca in ciuda relatiilor tensionante ale Occidentului cu Iranul, mai ales din cauza programului nuclear, serviciile secrete s-au folosit de linia maritima Ofer pentru a face afaceri cu dusmanul. „Banii scuza mijloacele” titrau marile cotidiane care analizau profiturile obtinute sub acoperirea unor misiuni de spionaj. Oficial, SUA au trecut concernul Ofer pe lista neagra, deoarece ar fi facut afaceri cu o companie iraniana de stat, IRISL (Islamic Republic of Iran Shipping Lines), careia i-ar fi vandut un vapor cu 8,6 milioane dolari. In plus, peste zece petroliere ale grupului Ofer au fost vazute in ultimii ani in apele Iranului. In Romania, fiul magnatului, Eyal Ofer, a incheiat un contract cu santierul naval Daewoo Mangalia pentru constructia a patru nave. Investitia e estimata la 400 de milioane de dolari, cu optiunea de suplimentare cu inca patru nave.

 

 

author avatar
Adina Mutar
1.390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger