AcasăNewsA murit Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

A murit Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

(sursa foto: gds.ro)

Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani.

După ce s-a aflat că Aurel Vainer a plecat din lumea celor vii, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a transmis un mesaj: „Am aflat cu mare tristețe vestea decesului Dr. Aurel Vainer, fost Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Deputat în Parlamentul României”.

Ambasadorul evocă personalitatea celui dispărut, numindu-l un „adevărat prieten al Israelului”. „Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români și de a pune în lumină istoria și contribuția acesteia la dezvoltarea țării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de exceptie.

Vom prețui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunității evreiești, relația lui strânsă cu Israelul și contribuțiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”, a mai transmis Saranga, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Israelului în România, alături de o fotografie în care înaltul oficial diplomatic apare alături de Aurel Vainer.

Vainer va fi înmormântat marți, 2 noiembrie

Reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic au anunțat, la rândul lor, că Aurel Vainer s-a stins din viață. S-a aflat, totodată, că înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00 la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București.

Aurel Vainer s-a născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, în județul Botoșani. A fost doctor în economie, dar și parlamentar, în cadrul Camerei Deputaților.

„A avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești.

A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.

S-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului”, au transmis reprezentanții Federației, prin intermediul paginii oficiale de Facebook.

287 afisari

1 COMENTARIU

  1. Poporul ales…. discriminare, trafic de influența…. cum poți avea o religie în care tu ești second hand și altii sunt poporul ales?!! Plina lumea de retardați…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger