AcasăNewsA luat foc si New-York!

A luat foc si New-York!

Mii de manifestanti au protestat la New York, dupa ce un juriu a decis, miercuri, sa nu il inculpe pe un politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare.

Metoda imobilizarii lui Eric Garner, cu bratul petrecut dupa gat, este interzisa in randurile politiei din New York

Decizia a atras mania new-yorkezilor care au iesit sa protesteze pe strazile metropolei, in apropierea Rockefeller Center, Times Square, Union Square, Harlem, Columbus Circle sau in Staten Island, cartierul unde a murit barbatul. Seful Politiei din New York a mentionat peste 30 de arestari. In 17 iulie, Eric Garner (43 de ani) , tata a sase copii, suspectat ca vindea ilegal tigari, a opus o scurta rezistenta in momentul in care a fost arestat de mai multi politisti albi. Intr-o inregistrare video, unul din politisti, Daniel Pantaleo (29 de ani) , il prinde cu bratul de gat pentru a-l putea pune la pamant, o practica interzisa in sanul politiei newyorkeze.

”Nu pot sa respir!”

In timpul actiunii, Eric Garner, obez si astmatic, le-a spus agentilor in repetate randuri ca se sufoca. ”Nu pot respira”, a  repetat Garner, inainte de-asi pierde cunostinta. La scurt timp, a fost declarat decesul iar medicul legist a concluzionat ca este vorba de un omor. 23 de cetateni s-au reunit, in septembrie, ca juriu, concluzionand ulterior ca ”nu exista cauze rezonabiile de a vota pentru o inculpare” a politistului Daniel Pantaleo. Acesta a explicat, intr-un comunicat, ca ”nu a avut intentia de a-i face rau lui Garner” si ca spera ca ”familia acestuia sa-i accepte condoleantele. ”Oh, Doamne, vorbiti serios?”, a spus Esaw Garner, sotia lui Eric,  cand a aflat verdictul juriului. ”Ce incredere sa mai avem in sistemul nostru judiciar?”, a intrebat si mama lui Garner, Gwenn Carr, in timp ce tatal victimei, Benjamin Carr, a apreciat ca decizia ”este un permis de a omori negri”. Presedintele Barack Obama a reactionat imediat, dar in termeni generali: ”De prea multe ori oamenii nu au incredere ca sunt tratati de-o maniera echitabila. In unele cazuri aceasta poate fi o lipsa de intelegere, dar uneori este realitatea”. Ministrul Justitiei, Eric Holder, a anuntat deschiderea unei anchete federale asupra unei eventuale incalcari ale drepturilor civile in acest caz. ”Procurorii nostri vor conduce o ancheta independenta, justa si rapida”, a spus acesta. Decizia juriului vine dupa mai bine de zece zile de cand la Ferguson (Missouri) s-a pronuntat una similara, starnind proteste de amploare in mai multe orase din SUA.

author avatar
Tudor Borcea
3.091 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger