AcasăNewsA intrat in vigoare embargoul asupra petrolului iranian

A intrat in vigoare embargoul asupra petrolului iranian

Navele comasate in Stramtoarea Ormuz sunt pregatite de atac

De ieri a intrat in vigoare embargoul asupra petrolului iranian pentru statele din Uniunea Europeana.

Navele comasate in Stramtoarea Ormuz sunt pregatite de atac

O treime din petrolul pe care Iranul il livra zilnic nu va mai fi furnizat. Firmele de asigurare europene vor impiedica orice tranzactie de petrol iranian a firmelor particulare sau de stat din Europa.

Au fost activate doua oleoducte

Embargoul a intrat in vigoare deoarece se socoteste ca cele trei runde de negocieri cu Iranul,  in privinta programului nuclear, au esuat. SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China si Germania vor mai avea o runda de negocieri la 3 iulie, la Istanbul, dar aceasta este socotita „tehnica”. Iranul a amenintat in repetate randuri ca, daca embargoul va fi impus, va inchide Stramtoarea Ormuz, ruta a petrolului deosebit de importanta, si va socoti ca este in stare de razboi. Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita au activat doua oleoducte care ocolesc Ormuzul: Irak – Arabia Saudita, de 750 de kilometri, care duce spre rafinaariile din Yanbu si spre complexul de terminale de la Marea Rosie, precum si oleoductul Emiratelor, de 380 de kilometri, intre Habshan si Fujairah (Oman).

Pregatiri de razboi

Arabia Saudita si alte natiuni din Gollf au decretat stare de alerta la nivel militar. Unitati ale armatei Arabiei Saudite au fost comasate la granitele cu Iordania, Irak si Kuweit. Flota a V-a americana, aflata in Golf, e in stare de pregatire pentru a contracara eventualele atacuri ale Iranului asupra campurilor petrolifere din Golf sau asupra terminalelor, conductelor si tancurilor petroliere.  Garzile Revolutionare iraniene instaleaza rachete cu raza de actiune de 300 de kilometri pe navele de razboi.

author avatar
Adina Mutar
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger