AcasăNewsA inceput razboiul trandafirilor in Bulgaria

A inceput razboiul trandafirilor in Bulgaria

Producatorii au luat foc preferand sa-si arunce marfa decat s-o vanda pe nimic

Esenta de trandafir bulgaresc Rosa Damascena este de neinlocuit pentru marii parfumieri mondiali: acest produs si cele 370 de componente ale lui nu au alternativa sintetica. Dar producatorii din Bulgaria, tara care sustine jumatate din industria cosmetica internationala, au iesit in strada, nemultumiti de pretul mic la care si se cumpara marfa.

Producatorii au luat foc preferand sa si arunce marfa decat s o vanda pe nimic

Marile distilerii din Bulgaria sunt pline cu petale de trandafiri datorita unei recolte abundente in acest an, spre marea nemultumire a producatorilor locali confruntati cu o scadere drastica a pretului muncii lor, in conditiile in care Bulgaria este principalul furnizor mondial al acestei pretuite marfi. Producatorii din celebra ”Vale a Trandafirilor”, aflata la sud de lantul muntos al Balcanilor, au protestat iesind in strada si aruncand pe caldaram petale de trandafiri. Oamenii acuza distileriile de intelegere pentru a le cumpara prodictia la un pret mizerabil, tinand cont de valoarea si profiturile realizate de folosirea petalelor de trandafiri in industria cosmetica.

1,3 leva pe un kg de petale

Un kilogram de petale de trandafiri este cumparat in acest an cu 1,3 leva fata de 4-6 leva (2-3 euro) anii precedenti, a declarat ieri ministrul bulgar al agriculturii, Rumen Porojanov. Furiosi, unii producatori au declarat ca mai bine-si arunca marfa decat s-o vanda pe nimic, stiind cati bani se obtin ulterior de pe munca lor. Cu o productie anuala de aproximativ 1.500 kg de esenta de trandafir, Bulgaria este unul din marii producatori mondiali de esenta de trandafir (sau ulei esential), alaturi de Turcia, Iran si Maroc. Nu mai putin de 3.500 kg de petale de trandafir sunt necesare pentru a extrage un kilogram de ulei esential.

7000 de euro pe kg de esenta

Mari producator mondiali de parfum cum sunt Kenzo, Dior, Channel, Paco Rabanne, Boss, trebuie sa faca programari cu un an inainte pentru a cantitatile dorite din acest ulei pentru a-si realiza parfumurile. Pretul unui kilogram de ulei esential produs in Valea Trandafirilor este de 7000 de euro.Deloc de mirare ca, inca din perioada regimului comunist,cand a fost creat Institutul de stat al trandafirilor,  autoritatile au profitat din plin de aceasta mina de aur.Potrivit ministerului Agriculturii, Bulgaria va recolta 16.000 de tone de petale in acest sezon, cu 25% mai mult fata de anul trecut. Principalul motiv al acestei abundente este o crestere cu 22% a suprafetelor cultivate si conditiile climatice extrem de favorabile. ”Aceasta cantitate depaseste cu mult capacitatea distileriilor. Unele erau deja saturate inca de anul trecut”, a explicat Rumen Porojanov pentru postul public de televiziune BNT.

Rosa Damascena, marca protejata

Trandafirul bulgaresc, in majoritate din soiul Rosa Damascena, este cultivat cu precadere in regiunea Kazanlak(sud), supranumita Valea Trandafirilor. Ministerul Agriculturii s-a angajat sa subventioneze achizitionarea productiei de petale de trandafiri dar si sa propuna o lege privitoare la acest produs pentru a proteja marca bulgareasca Damascena. Anumiti exportatori amesteca la ora actuala esenta bulgareasca cu esenta importata din Turcia sau din Iran, ceea ce ”compromite” marca bulgareasca, potrivit ministerului de resort. Dupa ani de complicate proceduri, Bulgaria a obtinut un label de indicatie geografica protejata din partea Comisiei Europene.

author avatar
Tudor Borcea
990 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger