AcasăNewsA început Programul Noua Casă 2023: Care sunt regulile din acest an...

A început Programul Noua Casă 2023: Care sunt regulile din acest an pentru cei care vor să cumpere o locuință

noua casaA început Programul Noua Casă 2023: Care sunt regulile din acest an pentru cei care vor să cumpere o locuință

Programul Noua Casă, prin intermediul căruia persoanele interesate de achiziționarea unei locuințe noi pot contracta credite garantate de stat, se va desfășura și în acest an.

Cei care vor să acceseze programul Noua Casă, trebuie să știe că sunt câteva condiții care trebuie îndeplinite.

Există două praguri în program

Astfel, programul poate fi accesat de cei care nu au în proprietate o locuinţă, sau dacă deţin o casă, aceasta să nu depăşească 50 de metri pătraţi şi să nu fi fost achiziţionată printr-un alt program garantat de stat.

Odată îndeplinite condițiile, poate fi luată decizia achiziționării, iar primul prag este de 70.000 de euro. Pentru apartamentele care se încadrează în acest preț, avansul cerut este de 5%.

Pe de altă parte, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Cei care vor să își cumpere o locuință care depășește prețul maxim din program o pot face, însă cu condiția achitării diferenței din veniturile proprii.

Ce acte sunt necesare

De principiu, după cum apare pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii documentele ce trebuie depuse de bancă, după aprobarea finanțării, sunt:

  • solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare (dacă este cazul);
  • documentul de identitate al beneficiarului/ beneficiarilor, precum și al soțului/ soției, dacă este/ sunt căsătorit/ căsătoriți, în copie certificată;
  • declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
  • antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă;
  • extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare;
  • certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică;
  • în cazul acordării unei promisiuni de garantare, se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă;
  • în cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate în cadrul programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de Ministerul Finanțelor pentru înstrăinarea locuinței achiziționate în cadrul programului și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Ce e de știut după achiziția locuinței prin program

Cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

Suplimentar, beneficiarii de credite garantate pentru locuință trebuie să asigure locuința achiziționată împotriva tuturor riscurilor pe toată durata finanțării. Din 2022, locuințele trebuie asigurate la valoarea de piață de la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era anterior.
Citește mai mult despre noua casa, vanzare locuinta noua casa, inchiriere locuinta noua casa, credit prima casa, locuinte, credit garantat de stat, credit pentru casa

author avatar
Andreea Vlad
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger