AcasăA inceput Postul Sfintelor Pasti (Postul Mare)

A inceput Postul Sfintelor Pasti (Postul Mare)

Suflarea ortodoxa se pregateste pentru a cinsti, si in acest an, Patimile Mantuitorului, cu incredere in rolul pe care il are postul in pregatirea sufleteasca a crestinului pentru praznuirea Marii Sarbatori a Invierii lui Hristos.

Iar prima zi a Postului Sfintelor Pasti din 2016 este cea de luni, 14 martie. Asadar, dupa ce s-a lasat sec de carne si de lapte, oua si branza, in urma cu doua si, respectiv, o saptamana, credinciosii ortodocsi au inceput, de la miezul noptii trecute sau, dupa caz, de la primele ore ale zilei, sa ajuneze. Adica sa inlocuiasca din alimentatia lor tot ceea ce se prepara cu si din carne si produse de orgine animala- lapte, oua – si preparate realizate din acestea, dar mai ales sa incerce sa se roage mai mult, sa fie mai toleranti si sa se fereasca de tot ceea ce inseamna patimi, ocara si ratate.

Postul Sfintelor Pasti, cunoscut si drept Postul Mare, este considerat cel mai lung dintre posturile de peste an. Trebuie spus ca in toate aceste saptamani ce preced Sfintele Pasti exista cateva dezlegari la ulei, vin, dar si la peste, marcate corespunzator in calendarul bisericesc.

Va amintim ca in 2016 Sarbatoarea Pastilor cade chiar in duminica primei zi a lunii mai.

sursa foto: bisericasfantulpantelimonfoisoruldefoc.ro

author avatar
Cristina Stefan