AcasăNewsA început Postul Sfintelor Paști - Postul Mare

A început Postul Sfintelor Paști – Postul Mare

A început Postul Sfintelor Paști - Postul Mare (sursa foto: alba24.ro)

Prima zi a acestei săptămâni are o semnificație aparte pentru credincioșii ortodocși care se pregătesc, prin post, de Sărbătoarea Învierii Domnului, Sfintele Paști.

Luni, pe 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști, cunoscut și drept Postul Mare, și considerat a fi cel mai lung și mai aspru post de peste an.

”Ținând seama că el amintește și de postul celor 40 de zile ținute de Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit și numele de Păresimi”, potrivit Creștin Ortodox.

Două dezlegări la pește

Pe lângă faptul că nu mănâncă alimente „de dulce”, cum ar fi carne, brânză, ouă sau lapte, credincioșii se străduiesc ca, în toată perioada postului Sfintelor Paști, care durează până pe 23 aprilie, să se pregătească și spiritual pentru Învierea Domnului. În tot acest răstimp, în calendarul ortodox sunt trecute două zile cu dezlegare la pește – 25 martie, vineri, de Buna Vestire, și pe 17 aprilie, de Florii.

Pe durata Postului Sfintelor Paști, credincioșii se roagă, merg la biserică și caută să facă, poate mai mult ca oricând, fapte bune. Evită certurile și vorbele rele. Și caută să se pregătească, sufletește, de marea Sărbătoare a creștinătății – Învierea Domnului, mulți dintre credincioși alegând să meargă la biserică, către finalul Postului, pentru a se spovedi și a primi Sfânta Împărtășanie.