AcasăNewsA început operațiunea ”scapă cine poate”. Vine apocalipsa prețurilor la energie

A început operațiunea ”scapă cine poate”. Vine apocalipsa prețurilor la energie

După anunțul de achiziție centralizată pentru gazele consumate de instituțiile publice, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat o altă achiziție, la comun, de data aceasta de energie electrică pentru toate instituțiile statului. Măsura are un caracter de urgență, având în vedere apocalipsa prețurilor anunțată pentru data de 1 iulie 2025, când piața de energie se va re-liberaliza, astfel că instituțiile s-ar putea trezi că nu-și pot achita facturile la utilități.

Re-liberalizarea pieței energiei anunțată de la 1 iulie 2025 dă fiori până și statului român. Pe fondul unor prețuri deja în topul celor mai mari din UE și al unui deficit major de energie, facturile vor exploda, atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. Ca să evite deconectarea de la rețea pentru neplată, statul vrea să salveze măcar instituțiile publice, prin achiziția unor cantități angro, în încercarea disperată de a reduce prețurile.

În acest sens, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat  inițierea unei proceduri de atribuire centralizată având ca obiect achiziția de energie electrică. ”Achiziționarea acestui produs va permite desfășurarea în condiții optime a activității utilizatorilor și va asigura necesarul de energie electrică existent la nivelul instituțiilor publice. ONAC nu cumpără și nu revinde/refacturează ulterior energia electrică ce va face obiectul acordului-cadru, ci asigură utilizatorilor, instituții publice, posibilitatea de încheiere a unor contracte în nume propriu, prin punerea la dispoziție a instrumentului ce rezultă din procedura de atribuire, respectiv acordul-cadru”, se arată într-un comunicat al ONAC. Din cei 2.581 de utilizatori principali, autorități contractante de la nivelul administrației publice centrale, care sunt obligate să achiziționeze produsele și serviciile din aria de competență ONAC, precum și 1.772 de utilizatori secundari care au dreptul de a opta pentru această modalitate de achiziție, doar 939 utilizatori principali și 37 utilizatori secundari și-au manifestat interesul pentru acest tip de achiziție.

Se asigură continuitatea alimentării

Până la data inițierii acestei proceduri de achiziție centralizată, nu a mai fost derulată de către ONAC o achiziție în sistem centralizat pentru achiziția de energie electrică, a precizat instituția.

Potrivit ONAC, beneficiile anticipate ale achiziției centralizate de energie sunt obținerea de economii de scară, din perspectiva volumului de produse achiziționate în sistem centralizat, ca urmare a agregării cererii de astfel de produse din partea utilizatorilor, derularea unei proceduri competitive la care să participe cât mai mulți operatori economici interesați și care să prezinte oferte de calitate pentru toți utilizatorii, simplificarea procedeelor și reducerea costurilor asociate procesului de achiziție, atât pentru utilizatori, cât și pentru ofertanți, precum și atractivitate sporită pentru piața de profil, care devine mai interesată în ofertarea și furnizarea energiei electrice, dat fiind volumul mare tranzacționat cu potențial real de a stimula creșterea competiției între operatorii economici de pe piață.

În ce privește beneficiile de ordin general anticipate de către autoritatea contractantă, acestea constau în asigurarea continuității alimentării cu energie electrică a instituțiilor publice la un preț stabil, cu facilitarea planificării resurselor financiare destinate consumului de energie electrică, în perioada pentru care se încheie acordul-cadru.

Preț neschimbat timp de 12 luni

Acordul-cadru ar urma să fie negociat pentru 11.000 de locuri de consum, care, împreună, au consumat anul trecut aproximativ 611.000 MWh, conform cifrelor publicate de profit.ro. ONAC mai transmite că prețul propriu de furnizare al energiei electrice active va rămâne ferm şi nemodificat, în lei, pe toată durata acordului-cadru (pentru 12 luni), indiferent de cantitatea de energie electrică efectiv consumată.

”Prețul propriu de furnizare va fi unic, pentru toate punctele de consum, indiferent de nivelul de tensiune. Prețul pentru energia reactivă va fi cel reglementat de către ANRE şi va fi același pentru un nivel de tensiune, atât pentru energia reactivă inductivă, cât şi pentru energie reactivă capacitivă. Furnizorul își asumă responsabilitatea respectării tuturor obligațiilor sale pe piață de energie electrică, aferente furnizării energiei electrice la locul de consum respectiv, inclusiv cele privind asumarea responsabilității echilibrării. Pe toată perioada de derulare a contractului, furnizorul va suporta integral costurile cu dezechilibrele”, se mai arată în documentul publicat de ONAC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger