AcasăNewsA fost aprobată legea privind decarbonizarea sectorului energetic. În ce condiții vor...

A fost aprobată legea privind decarbonizarea sectorului energetic. În ce condiții vor mai funcționa centralele pe cărbune

carbune

Deputații au adoptat marți, 8 noiembrie, un proiect de lege prin care au aprobat OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic românesc.

Aceasta reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.

Se închid minele de lignit și huilă

Potrivit raportului elaborat de comisiile de resort, legea stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, măsuri pentru: asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional; scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă; închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de lignit şi huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere; reabilitarea şi ecologizarea terenurilor aferente centralelor electrice închise şi a carierelor şi minelor care le deservesc; reconversia profesională şi recalificarea, precum şi alte măsuri socio-economice pentru susţinerea tranziţiei forţei de muncă şi a oportunităţilor economice la nivel local, inclusiv cele cu caracter de ajutor de stat pentru reducerea impactului socio-economic.

Potrivit unui amendament la proiectul de lege, “prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia operatorului de transport şi sistem, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” – S.A. pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului Electroenergetic Naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică”.

AUR, singurul grup care a votat împotriva închiderii minelor

Legea a trecut cu voturile coaliției PSD-PNL, respectiv cu 155 de voturi „pentru”, 44 de voturi contra şi 37 abţineri.  Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată.

Potrivit unui alt amendament, capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează: până la sfârşitul anului 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit; până la sfârşitul anului 2025, alte 1425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase; până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1140 MW.

Scandal în plenul Parlamentului pe tema decarbonizării sectorului energetic

George Simion, liderul AUR, a contestat această lege, deoarece consideră că „planul este să nu mai fim independenți” energetic.

„Pentru că vedem Germania redeschide facilitățile. Avem filmarea, avem răspunsul oficial din partea Comisiei Europene că noi negociem și noi vrem să le închidem. Practic, noi ne ducem singuri la tăiere. Care e interesul? S-au vehiculat multe nume domnul Ghinea, domnul Virgil Popescu.

Într-adevăr, Ministerul Energiei și-a făcut partea de energie din acest PNRR. (…) Sunt interese mari! În primul rând România nu mai trebuie să fie independentă energetic. Am văzut asta prin închiderea minei de la Crucea, pentru că am avut un alt proiect de lege pe masa Camerei Deputaților cu privire la uraniu.

Aveam un circuit complet, având uraniu lamina Crucea, am închis-o, s-a promis că se va deschide o altă mină la Grătieș, în Neamț. Nu s-a deschis, deci a zi că pan este la acest articol. Planul este să nu mai fim independenți”, a spus liderul AUR la Antena 3 CNN.

author avatar
Andreea Vlad
325 afisari

7 COMENTARII

  1. Propunere cetateneasca:
    Sa se inchida lumina si caldura in Casa Poporului ! Poate pleaca acasa netotii astia!

  2. TRADARE !,TEMBELISM !,INCONSTIENTA ! ,IRESPONSABILITATE !,PROSTIE !,sau un amestec asta este legea decarbonizarii sectorului energetic.
    MEDIOCRITATILE ,BULEVARDISTII DE IERI PARLAMENTARII DE AZI N-AU CUM SA INTELEAGA ROSTUL ENERGIEI INTR-O TARA CARE SE VREA MENTINUTA MACAR IN LUMEA A 3 A !.
    FARA ENERGIE NE INTOARCEL LA MANUFACTURARE ,LA SAPA , IN FEUDALISM !!!!!!!!!!.
    ENERGIA ESTE MOTORUL INDUSTRIILOR ,ENERGIA CA SI CONSUM PE CAP DE LOCUITOR ESTE INDICATORUL NIVELULUI DE TRAI !,IAR CINE NU VEDE ,NU INTELEGE ACESTE MINIME
    REPERE ESTE UN INDIVID DE SECOL XVlll !.

  3. „AUR, singurul grup care a votat împotriva închiderii minelor”
    De tinut minte pentru viitoarele alegeri !!!

    • Da, dar problema este că cetățenii mioritici, în mare parte sunt reduși mintal. Și îi vor vota și pe mai departe pe uslași.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger