AcasăNewsA fost aleasă noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii. Cine va...

A fost aleasă noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii. Cine va fi numărul 1 n cadrul CSM

CSM-ul își alege azi noul președinte (sursa foto: psnews.ro)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a ales, în ședința de marți, 5 decembrie, noua conducere.

Judecătoarea Denisa-Angelica Stănişor a fost votată, marţi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, procuroarea Emilia Ion fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

S-a întâmplat în ședința de marți a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe ordinea de zi a reuniunii figurând alegerea noii conduceri – preşedintele şi vicepreşedintele CSM.

De la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii s-a anunțat, într-un comunicat de presă, că marți, 5 decembrie 2023, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii „a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului doamna judecător Denisa-Angelica Stănişor, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii”. Totodată, în cadrul aceleiași şedinţe, „a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului doamna procuror Emilia Ion, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Își preiau atribuțiile în ianuarie

CSM menționează că atât mandatul președintelui, cât și al vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii este de 1 an, „iar exercitarea acestuia de către noua conducere a Consiliului va începe de la data de 7 ianuarie 2024”.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii. Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

author avatar
Andrei Coman
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger