AcasăNewsA demisionat preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Mihai Poalelungi

A demisionat preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Mihai Poalelungi

Mihai Poalelungi şi-a dat demisia din funcţia de judecător şi preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova (CCM), a anunţat instituţia pe site-ul oficial.

Mihai Poalelungi Sursa foto Twitter

Vestea vine cu o zi înaintea poziționării Comisiei de la Veneţia față de hotărârile CCM din 7-9 iunie, cele care au creat criza politică din Republica Moldova de săptămânile trecute. Prim-ministrul Maia Sandu a cerut demisia judecătorilor Curţii Constituţionale, după ce instituția a anulat deciziile luate în 7-9 iunie.

La 15 iunie, judecătorii instanței au anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie, prin care au anunţat că toate legile şi hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declară neconstituţionale. Astfel, a fost declarată în afara Constituției hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului de la Chișinău, precum și decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern. Totul a început la data de 7 iunie, când CC a emis un comunicat prin care a informat că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcţional până pe 7 iunie (deci la 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare). A urmat, prompt, suspendarea lui Dodon din cauza refuzului cu care a întîmpinat sesizarea CC.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger