Val ger și îngheț peste România, în acest weekend. Vor urma nopți din ce în ce mai friguroase.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat cât mai durează episodul de frig în țara noastră.
Fig de îngheaţă pietrele, până marţi
Informațiile ce vin de la meteorologi ne spun că episodul de ger năprasnic va dura până marţi.
„De marți, când temperaturile vor fi în creștere ușoară. Chiar vom în înregistra, mai ales în regiunile extracarpatice, din nou, valori de peste 20-22°C.
Până atunci, însă, acest sfârșit de săptămână va fi caracterizat de o vreme în care nopțile și diminețile vor fi reci. Temperaturi negative, în special în depresiuni, până la minus șapte -8°C. Și în această dimineață am avut valori coborâte, inclusiv în Capitală, o minimă de -1°C.
Dar chiar și maximele la acest sfârșit de săptămână vor caracteriza o vreme mai rece, pentru că acestea se vor situa, în general, între nouă până la 17. 18°C, ceea ce ar însemna valori ușor sub cele normale, specifice datei din calendar.
Și, așa cum menționam, de marți, temperaturi în creștere, posibil la scara întregii țări, între 16 până la 22°C, inclusiv în Capitală, începând de marți, 19- 20°C și chiar și minimele vor mai crește ușor.
Dacă în următoarele nopți și dimineți, cel puțin până luni dimineață, vorbim la scara întregii țări de minime între minus opt până la trei 4°C, ei bine, de marți și acestea vor fi în creștere, vor deveni pozitive în aproape toată țara și vor fi cuprinse, în general, între două până la șapte 8°C”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.
Cum va fi, în România, iarna 2024-2025
Vortexul polar este un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord, întinzându-se de la suprafața Pământului până în stratosferă. În timpul iernii, acesta joacă un rol esențial în circulația aerului rece.
Mai multe studii au arătat că o acoperire extinsă de zăpadă în această perioadă slăbește vortexul în iarnă. Acest lucru permite aerului rece să coboare mai ușor spre latitudinile mai joase.
„În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, conform datelor meteorologice, conform Antena 3.
Aceste semnale indică o probabilitate mai mare ca vortexul polar să fie mai slab, crescând șansele de ierni reci și perturbări meteorologice în emisfera nordică.
Rumunii voiau 30 de grade Celsius pana la sfarsitul anului. Au uitat ca afara este toamna.
Deci am câștigat o bătălie cu încălzirea globala. Slava Greta!