AcasăNewsTRANSGAZ se ține de cuvânt: încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podisor - FOTO/VIDEO

TRANSGAZ se ține de cuvânt: încep lucrările la gazoductul Tuzla-Podisor – FOTO/VIDEO

Directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a semnat, vineri, la Palatul Victoria, in prezenta vicepremierului Marian Neacsu si a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, ordinul de incepere a lucrarilor pentru gazoductul Tuzla-Podisor.

La eveniment au mai participat, din partea OMV-Petrom, Alexandru Maximescu -vicepresedinte OMV, directorul general al Romgaz, Razvan Popescu, dar si alte personalitati din industrie.

„Transgaz a semnat contractul de executie a lucrarilor cu societatea KALYON INSAAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI din Turcia. In valoare de aprox. 500 milioane euro, proiectul gazoductului Tuzla– Podisor, consta in construirea unei conducte de transport gaze naturale in lungime de 308,3 km, care va face legatura intre resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep si coridorul BRUA, asigurandu-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectarile existente”, se precizeaza intr-un comunicat.

Sterian: Securitatea energetica a Romaniei este o prioritate zero a noastra

Cu aceasta ocazie, directorul general al Transgaz a ales sa sublinieze ca securitatea energetica a Romaniei este „o prioritate zero” a companiei. Si a mentionat ca dupa gazoductele BRUA si Ungheni-Chisinau, gazoductul Tuzla-Podisor – in lungime de 308 km si o valoare de aproximativ 500 milioane de euro – este cel mai important proiect de infrastructura gaziera pe care-l construieste Transgaz.

Suntem prezenti la un moment istoric: semnarea acestui ordin de incepere a lucrarilor si finalizarea pregatirilor pentru exploatarea gazelor din perimetrele offshore ale Marii Negre. Transgaz va derula proiectul in aceleasi conditii de performanta si eficienta dovedite, cu respectarea calendarului de implementare, pentru ca este important ca infrastructura gaziera sa fie finalizata la momentul in care vor incepe sa fie exploatate gazele naturale din perimetrul off-shore Neptun Deep din Marea Neagra. Securitatea energetica a Romaniei este o prioritate zero a noastra. Am colaborat extrem de bine cu Guvernul Romaniei si vom continua aceasta colaborare. Fiind un proiect de importanta strategica pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii, Guvernul Romaniei si celelalte institutii si autoritati publice sustin acest proiect prin toate demersurile intreprinse si vor sustine in continuare si toate celelalte investitii destinate dezvoltarii strategice si sustenabile a infrastructurii nationale de transport gaze naturale, cresterii rolului Romaniei in sectorul energetic regional, european si international.

Dupa gazoductele BRUA si Ungheni-Chisinau, gazoductul Tuzla-Podisor, in lungime de 308 km si o valoare de aprox. 500 milioane euro, este cel mai important proiect de infrastructura gaziera pe care-l construieste Transgaz, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetica, consolidarea acesteia si dezvoltarea sustenabila a economiei nationale. Gazoductul Tuzla-Podisor este necesar si pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma sa vina in Romania si din zona Marii Caspice, din terminalele LNG din Turcia si Grecia. Operationalizarea conductei este importanta in contextul in care se estimeaza pentru anii urmatori o crestere a cererii pentru consumul de gaze naturale, avand in vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe carbuni pe gaze, dar si luand in calcul finalizarea unor investitii in sectorul industrial si cel energetic si a investitiilor in dezvoltarea si extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localitatilor la infrastructura gaziera. Transgaz s-a pregatit din timp pentru acest proiect si a semnat contractul de executie cu castigatorul licitatiei. Suntem pregatiti sa ne indeplinim misiunea in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice a Romaniei si sa construim acest gazoduct in aceleasi conditii de siguranta, eficienta si performanta, asa cum am implementat fiecare investitie” – a declarat directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.

Gazductul Tuzla-Podisor, proiect de importanta deosebita pentru Romania

Gazductul Tuzla-Podisor permite crearea unei infrastructuri de transport care sa faca legatura intre gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep si coridorul BRUA, si reprezinta un proiect de importanta deosebita pentru Romania in ceea ce priveste asigurarea si consolidarea securitatii energetice – se mai precizeaza in comunicat.
Ordinul de semnarea a inceperii lucrarilor vine la trei luni dupa ce, pe 16 martie, tot la sediul Guvernului, a avut loc ceremonia de semnare de catre Transgaz, OMV-Petrom si Romgaz a contractelor de transport al gazelor naturale incheiate in urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/iesire in/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagra.

Proiectul ”Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra-Podisor” este cuprins in Planul de dezvoltare al SNT pe urmatorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE si a fost depus pentru finantare prin Fondul de Modernizare, obtinand o finantare de 85 milioane euro. Diferenta de finantare va fi acoperita printr-un mix financiar competitiv.

Conducta este amplasata in zona de sud-est a tarii si traverseaza 3 judete: Constanta, Calarasi si Giurgiu, respectiv 42 de unitati administrativ teritoriale (UAT). Aceasta investitie va contribui semnificativ la cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, la dezvoltarea social-economica a zonelor traversate, prin crearea de noi locuri de munca, atat in perioada de implementare a proiectului, cat si in perioada de operare.

Gazoductul Tuzla -Podisor va contribui la asigurarea necesarului de consum gaze naturale pentru economie si populatie, la crearea premiselor pentru stimularea investitiilor private in zona, la un aport de venituri suplimentare pentru UAT-urile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a localitatilor din zona proiectului, respectiv a unui numar aproximativ de 184.221 locuitori si a 523 institutii publice (scoli, primarii, dispensare, camine culturale, cabinete medicale, etc) – conform aceluiasi comunicat.

author avatar
Andrei Coman
392 afisari

4 COMENTARII

  1. Gaze sînt căcălău în lume. România are destule, nu trebuie să importe. Nimeni nu vrea să lămurească cum s-a ajuns de la 37 miliarde m3 scoase în anii 1980 la doar 8 miliarde m3 azi cu o scădere aproape liniară. La fel nimeni nu vrea să lămurească cum de importul de gaze a fost în tot acești ani între 10 și 20% din necesar.
    Australia are printre cele mai mari rezere de gaze din lume, la fel cărbune, dar tot scumpesc energia. Nu e vorba nicăieri de nici o grijă de natură, îi doare la bască, este vorba de ținerea oamenilor în lanț prin scumpirea fără nici un temei a energiei.
    https://youtu.be/xVwyvds11uw

    • Prezenta lui Neel si a lui Caprau in bord , eeste o explicatie.
      Au jucat ce a dictat Viena , la ordinul rusilor .
      Cu girul lui Popescu, al partidelor .
      Au murit oameni in Romania ptr asta ., Dar, vor plati.
      Miscarea ” Ajunge!” capata contur

  2. A participat Maximescu…in izmene( asa importanta a dat evenimentului, iar mesajul e clar, știind ca au un cod vestimentar riguros)
    A mai participat Burduja…care bătea din degete nerăbdător sa ducă mai departe moștenirea Popescu….
    Neacșu.. „dacă nu apar aici, ma leagă din nou”
    Deci… Ajunge!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger