AcasăNews78% din firmele britanice sunt misogine

78% din firmele britanice sunt misogine

Premierul Theresa May a calificat diferentele salariale dintre sexe drept o ”injustitie arzatoare” ce trebuie eliminata cat mai repede.

Opt mari companii din zece din Regatul Unit au admis ca platesc mai bine barbatii decat femeile, potrivit o lista publicata ieri de catre guvern care a cerut transparenta pe acest subiect.

Premierul Theresa May a calificat diferentele salariale dintre sexe drept o injustitie arzatoare ce trebuie eliminata cat mai repede

Ministrul britanic de Interne a dat termen pana miercuri seara firmelor care au peste 250 de salariati, din toate sectoarele, dar si administratiilor, sa publice diferentele salariale barbati-femei. Ieri dimineata, peste 10.000 din ele au furnizat date. Din acestea, 92% au admis existenta acestor diferente salariale-78% in favoarea barbatilor si 14% in favoarea femeilor. Doar aproximativ 8% din firme si companii au prezentat salarii egale intre barbati si femei. Premierul Theresa May a calificat aceste diferente salariale drept ”injustitie strigatoare” si a cerut eliminarea lor.

Ryanair, oaia neagra

Compania aeriana irlandeza a admis ca angajatele sale sunt platite in medie cu 71% mai putin decat angajatii. Diferenta a fost masurata prin calcularea unei medii a castigurilor orare ale angajatilor de ambe sexe, indiferent de post sau vechime. Ryanair s-a aparat invocand ca acest mod de calcul nu tine seama de faptul ca meseria de pilot, foarte bine platita, este in mare majoritate masculina. Din aceleasi motive, compania concurenta, EasyJet, afiseaza o diferenta salariala barbati-femei de 45%. Si sectorul bancar s-a remarcat ca un rau exemplu in materie de paritate salariala: Lloyds, Barclays, RBS sau HSBC. Insa alte companii, cum ar fi Starbucks si McDonald’s au anuntat cu mandrie  o ”perfecta echitate” barbati-femei in grilele de salarizare. In cazul companiilor care nu si-au publicat situatiile salariale, guvernul a anuntat ca ”se expun la proceduri legale imediate”. ”Cei ce refuza sa publice aceste diferente salariale nu au absolut nici o scuza”, a prevenit ministrul de Interne, Amber Rudd. Pentru premierul Theresa May, aceste diferente salariale intre barbati si femei ”sunt simptomurile unei probleme mai vaste, aceea a subreprezentarii femeilor in mediu de afaceri”.

author avatar
Tudor Borcea
92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger