AcasăNews70.000 de euro despăgubiri pentru o rețetă greșită

70.000 de euro despăgubiri pentru o rețetă greșită

Prescripția eliberată de medic a dus-o la spital

Medicii sunt cercetați și supuși sancțiunilor din ce în ce mai des pentru malpraxis. Doar că problemele din sistemul sanitar scot la iveală și alte neregului. Astfel, doi medici din Iași au fost judecați și condamnați la plata unor despăgubiri uriaşe pentru că au scris o rețetă greșită. În urma erorii, judecătorii au decis că cei doi doctori trebuie să-I plătească paciententei 70.000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Prescripția eliberată de medic a dus o la spital

Astfel, în urma hotărârii, Armand şi Liliana Daneliuc, medicii, soț și soție,trebuie să despăgubească o fostă pacientă, căreia i-au prescris în dozaj greşit un medicament puternic. Concret, conform actelor depuse la dosarul instanței, pacienta a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul respectiv, în condiţiile în care ar fi trebuit să îngită pastilele doar de două ori pe săptămână. În acestă cauză a fost cercetată și farmacista care a eliberat rețeta și care ar fi trebuis să sesizeze și să semnaleze nergula, doar că acesta a vândut medicamentul care avea un preț destul de mare. Farmacista a vândut medicamentul, deși avea consoștință că era un dozaj toxic. Procurorii au stabilit însă că nu există în Cod o prevdere pentru acestă faptă.

Hârtia buclucașă

Reţeta greşită a făcut obiectul unui proces care a durat mai bine de 4 ani. Astfel, Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată. Povestea a început la sfârșitul anului 2014 când Valeria C. a mers la medicul de familie Armand Daneliuc, de la care a primit un bilet de timitere către Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată de poliartrită reumatoidă. Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână. Pe 18 decembrie, Valeria C. a mers din nou la cabinetul medicului său de familie, acolo unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: ”10 mg x 2/zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână”. Ea a suferit traume psihice și locomotorii.

author avatar
Ramona Feraru
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger