AcasăNewsNike retrage modelul Air Max 1 USA – spaima victimelor sclavagismului

Nike retrage modelul Air Max 1 USA – spaima victimelor sclavagismului

Nike a retras de pe piaţă un model de pantofi sport care a fost perceput ca amintind de epoca sclavagismului.

Sursa foto Twitter

Modelul Air Max 1 USA avea în zona călcâiului şi pe limbă imprimată imaginea unui vechi drapel american, din perioada Revoluţiei, cu 13 stele albe pe un fond albastru, cunoscut ca Betsy Ross (a fost o femeie americană, despre care se spune că ar fi cusut primul steag american). Modelul a fost lansat cu puţin înainte de Ziua naţională a SUA, din 4 iulie.

Printre numeroasele persoane care au criticat creaţia Nike s-a numărat şi Colin Kaepernick. Fostul jucător de fotbal american a dat startul mişcării de protest a sportivilor americani la intonarea imnului SUA la meciuri, criticată dur de Donald Trump. El îngenunchea la intonarea imnului, în semn de protest faţă de abuzurile la care sunt supuse persoanele de culoare în SUA.

„Nike a ales să nu pună în vânzare modelul Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, care avea imprimată vechea versiune a drapelului american”, a precizat Nike, potrivit AFP.

Nu toate perechile de pantofi au fost retrase de la vânzare, unele fiind disponibile la un preţ care a crescut la 2.000 de dolari, pe site-ul unui revânzător.

Nike, care a apucat să trimită distribuitorilor noile modele de pantofi, a cerut returnarea lor.

author avatar
Emanuela-Andreea Pană