AcasăNewsMeleșcanu: Era inutil să aderăm la Schengen când dețineam președinția UE

Meleșcanu: Era inutil să aderăm la Schengen când dețineam președinția UE

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susține că “ar fi fost inutil” ca România să ridice problema aderării la Schengen în perioada în care a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Teodor Meleşcanu Sursa foto Twitter

Mandatul a fost preluat de la 1 iulie de Finlanda, pentru 6 luni, iar rândul României pentru exercitarea mandatului va reveni după aproximativ 14 ani.

Meleşcanu afirmă că aderarea României la Spaţiul Schengen ţine de o decizie politică și nu de respectarea rigorilor, precum și că, din când în când, se schimbă cei care au rezerve în legătură cu admiterea noastră în Schengen, fapt pe care ministrul îl asociază cu un “carusel politic”.

„Problema e legată mai mult de ceea ce reprezintă Schengen-ul azi, este o instituţie care se confruntă cu foarte mari probleme, o serie de state membre ale Schengen au introdus controalele la frontieră. În al doilea rând, se discută foarte mult despre un nou Schengen”, spune ministrul, menţionând că, oricum problema Schengen-ului este legată de transportul de mărfuri, nu de cetăţeni, care pot circula cu cartea de identitate în UE.

Întrebat de ce nu s-a reuşit să se negocieze la nivel politic mult mai bine dosarul Schengen, Teodor Meleșcanu a spus: „Obiectivul nostru nu a fost acela de a obţine anumite beneficii din postura de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, ambiţia noastră a fost de a fi într-adevăr o ţară capabilă, un membru care doreşte să asigure consens pe cele mai multe dosare, lucru care s-a şi văzut în practică”.

author avatar
Emanuela-Andreea Pană
232 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger