AcasăNews600.000 de moldoveni, transformati in cetateni romani cu drept de vot

600.000 de moldoveni, transformati in cetateni romani cu drept de vot

Cozi la vot in Moldova, formate din noii cetateni romani

Cozile uriase de la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie au devenit deja o normalitate a ultimilor noua ani. Anual, zeci de mii de moldoveni de peste Prut isi obtin cetatenie romana, ajungandu-se ca populatia Romaniei sa se imbogateasca, din 2010, cu peste 600.000 de cetateni.

Cozi la vot in Moldova formate din noii cetateni romani

Sunt putini cei din Republica Moldova care cer cetatenie romana ca sa se mute in tara noastra. Ei vor cetatenie doar ca sa poata circula liber in tarile Uniunii Europene si ca sa beneficieze de toate drepturile. Ca cetateni ai Uniunii Europene, dar si ca cetateni romani. Cei 600.000 de romani noi, din Republica Moldova, reprezinta insa si o masa de votanti, care ajung sa ingroase listele alegatorilor inscrisi in Registrul electoral. In data de 28 februarie, in registrul Autoritatii Electorale Permanente erau trecuti 18.937.258 cetateni romani cu drept de vot. Si asta in conditiile in care populatia Romaniei era, in ianuarie 2018, de 19,5 milioane, conform datelor Institutului National de Statistica. La cei aproape 100.000 de moldoveni care solicita anual redobandirea cetateniei romane, in urmatorii cativa ani, aproape toti cei 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova vor avea carte de identitate emisa in Romania.

”Numele au fost rusificate”

Pe listele moldovenilor care solicita redobandirea cetateniei se afla, in proportie de peste 80%, nume autentic rusesti, politica stalinista de a amesteca rusii cu celelalte populatii din diferite regiuni avand o eficienta zdrobitoare. ”A fost o politica de stat a Uniunii Sovietice, din Ion l-au numit Ivan, si tot asa, de aceea au nume rusesti”, sustine dr.Andrei Tinu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Numai anul trecut, pe redobandire au solicitat cetatenia romana peste 93.000 de moldoveni, aprobarea obtinand-o 41.000, din cauza dificultatii de a procesa un numar atat de mare de dosare. In 2017 au fost insa aprobate 81.000 de dosare, iar in 2016, 79.000 de dosare. Totodata, in 2015, peste 53.000 de moldoveni au obtinut aprobare pentru cetatenia romana.

Turcii si evreii se bat pe cetatenia romana

In fruntea clasamentului celor care se inghesuie sa-si obtina cetatenia romana sunt turcii si evreii. In ultimii patru ani, 8.000 de turci si-au obtinut cetatenia romana, acestia locuind si defasurand diferite activitati pe teritoriul Romaniei. Pe urmatorul loc se situeaza evreii, care vor sa-si redobandeasca cetatenia romana la care au renuntat de buna voie, cu ani in urma. Tot in ultimii patru ani, peste 3.300 de evrei au devenit cetateni romani, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
696 afisari

6 COMENTARII

  1. ” CA CEtățeni…dar și CA CEtățeni… ”, două-ntr-una, ca să fie clar. N-am citit mai departe. Poftă bună la cacofonie, fato! Presa română se ” îmbogățește ” zilnic cu noi și noi tîmpiți.

  2. La jurnalism se intra cu buletinul in mana si cu chitanta !! in genul” intri bou si iesi vaca „.
    Prostitutia invatamintului sau facatura pe bani !!a inceput cu asa zisele universitati particulare neacreditate cu invatamint la „distanta”sau la apelul bocancilor.
    Si daca ar fi numai semianalfabetii din jurnalism n-ar fi asa paguba in ciuperci,lacomia ,snobismul si prostia n-au limite.

  3. Ca sa devii cetatean roman trebuie sa treci niste teste care includ cunostinte de limba romana, istorie, geografie. Trebuie sa poti sa te descurci, trebuie sa iubesti Romania si sa fii gata sa o aperi. Trebuie sa iubesti si sa cunosti imnul national dar sa stii sa poti sa supravietuiesti in conditii de iarna severa.

  4. Din cauza asta pentru tradatori si neamuri proaste securistice luarea cetateniei mi se pare de legiferat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger