AcasăNews5.000 de dolari e prețul pentru copiii românilor? REACȚII ÎN LANȚ privind...

5.000 de dolari e prețul pentru copiii românilor? REACȚII ÎN LANȚ privind cazul fetiței din Mehedinți

Fetiţa de 8 ani din județul Mehedinți – luată cu forţa de poliţişti de lângă familia în care a crescut – a fost abandonată de familia biologică, iar asistentul maternal a vrut să o înfieze, cererea fiindu-i respinsă. În schimb, a fost încuviinţată o adopţie internaţională. Reacțiile în acest caz nu au întârziat să apară.

Sursa foto Facebook

„Am înțeles că familia din SUA, cei căreia DGASPC le-a dat copilul spre adopție, au dat în judecată instituția pentru că nu le-a dat chitanță pe 5.000 de dolari, pe care aceștia i-au cerut americanilor”, au declarat soții din Mehedinți, în direct, la o emisiune TV.

Sora fetiței a putut fi însă adoptată de familia de români.

Sursa foto Facebook

Vlad Alexandrescu cere anchetă

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, cere Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Avocatului Copilului să declanşeze de urgenţă o anchetă în acest caz. “Am fost sesizat cu privire la cazul fetiţei de 8 ani din Baia de Aramă, care a fost luată de autorităţi pentru a fi trimisă în SUA. Fetiţa a fost abandonată de familia biologică şi crescută de o familie de asistenţi maternali, timp de 7 ani. Aceştia şi şi-au exprimat dorinţa de a o adopta, însă DGASPC a încuviinţat adopţia către un cuplu de români din Statele Unite în locul asistenţilor maternali care o crescuseră. Comunitatea locuitorilor s-a mobilizat în favoarea rămânerii copilului în familia de asistenţi maternali care îl are în îngrijire”, a scris, vineri, pe Facebook, Vlad Alexandrescu.

“Cred că sunt mai multe circumstanţe care fac necesară această anchetă, dusă de autorităţi din exteriorul judeţului. ANPDCA şi Avocatul Copilului au dreptul să intervină pe căi oficiale în acest caz şi le cer să ia toate măsurile necesare pentru protejarea interesului superior al copilului”, a mai scris senatorul USR.

Rareș Bogdan, reacție violentă: Cer explicații MAI!

Europarlamentarul Rareș Bogdan are o reacție de revoltă, după ce a văzut imaginile. El cere de urgență explicații din partea ministrului de Interne, Carmen Dan.

Ce e cu această ticăloșie? Un copil și-așa necăjit va visa 10 ani de-acum încolo cum a fost traumatizat! Totul cu concursul statului, care stat a înnebunit de tot! Polițiști cu veste antiglonț pentru a lua pe sus un copil speriat? (…) Ce pericol reprezenta un copil speriat? Cer de urgență explicații de la autoritățile (era să zic) competente! Doamna Carmen Dan, polițiștii aceia sunt subalternii dvs? Angajații de la Protecția Copilului au ceva de spus în apărarea lor?”, scrie Rareș Bogdan.

Poziția procuroarei Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova

“Am încercat să o iau de acolo să o duc părintelui adoptiv. Nu ştiu ce imagini s-au văzut, eu am încercat să o iau în braţe, chiar am reuşit şi am predat-o tatălui în braţe”, a spus procuroarea.

Întrebată de ce se zbătea copila, ea a afirmat că acesteia i s-a inoculat că va fi dusă în străinătate şi i se va face rău.

Justificările IPJ Mehedinți

Reprezentanții IPJ au declarat că în acest caz a fost urmată procedura: “aceasta este procedura. Acolo are loc o percheziție domiciliară, sub coordonarea unui procuror de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Mascații sunt prezenți pentru că este foarte multă lume acolo, nu să intervină în forță”.

Explicațiile Poliției Române

Reprezentanţii IGPR susţin că numărul poliţiştilor implicaţi în misiunea de preluare a fetiţei din Mehedinţi a fost stabilit în urma unei analize, care “s-a dovedit a fi corectă”. Poliţiştii susţin că au ţinut cont de riscurile care pot apărea pe fondul unui impact emotional puternic.

“Toate activităţile de la faţa locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul poliţiştilor prezenţi în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic. În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la faţa locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane”, spun reprezentanții Poliției.

Guvernul României – o primă reacție, prin ministrul Marius Budăi

“Imaginile de azi nu sunt cele pe care aș fi vrut să le văd, dar instituțiile statului trebuie să spună ce și cum. Cei de la Protecția Copilului vor face o anchetă. E un caz extrem de emoționant. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Riposta primarului general al Capitalei:

“O știre care ar trebui să dea fiori oricărui om, nu doar părinte! Să smulgi cu autoritățile statului un copil de 8 ani de lângă persoana care o crește de la 1 an este crimă! Singura veste bună din această știre este că două familii vor să adopte un copil orfan sau abandonat. Una din România, alta din SUA! Dar cu ce preț? Cu riscul de a traumatiza acest copil disputat pentru toată existența sa! Cred ca se puteau găsi alte soluții! Legale dar umane! Cred că acest copil trebuia întrebat”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Momente teribile cu familia care a crescut-o pe fetiță

 

author avatar
Emanuela-Andreea Pană
523 afisari

1 COMENTARIU

  1. a cereti explicatii la MAI, dar scarbei de procuroare pe care voi domnule Rares Bogdan nu-i cereti. Voi liberalii si Iohanis ii incurajati pe scarbele de procurori care si-au luat-o in cap, se cred dumnezeii.Voi ati cerut sa fie desfiintata Directia de investigare a procurorilor. Ati vazut ce face idioata aia cu copilul?. Procurorii sunt mai hoti decat cei pe care ii ancheteaza, hoooo. Isi permit sa falsifice preobele, suntem de rasul lumii cu ei, Sa va fie rusine la toti care-i aparati, sunt singurii , care -si fac de cap, dupa ce gresesc, oamenii se duc la CEDO si plateste statul roman, nu este corect, sa plateasca cine a gresit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger