AcasăNews431 de combatanti ai Statului Islamic au fost arestati

431 de combatanti ai Statului Islamic au fost arestati

Autoritatile saudite au anuntat, sambata, destructurarea unei organizatii legate de grupul extremist sunnit ISIS, operand sute de arestari. Organizatia planuia atacuri impotriva unor moschei si a unei misiuni diplomatice.

Autoritatile vor sa umple puscariile regatului cu membri ISIS

Majoritatea celor arestati sunt sauditi dar si din Siria sau Yemen. Autoritatile ”au reusit sa distruga o organizatie formata din mai multe celule legate de grupul terorist Daesh”, a informat ministerul de Interne saudit, la doua zile dupa un atentat cu masina capcana in Riyad, revendicat de ISIS, informeaza AFP. Ministerul a indicat ca 37 de persoane au fost ucise in timpul operatiunilor. Membri retelei ”operau dupa un scenariu pregatit in strainatate in scopul de a starni agitatie confesionala si a provoca haos”, se arata in comunicatul ministerului, acestia fiind implicati in mai multe atentate contra moscheilor siite si in planificarea unor alte actiuni teroriste. Autoritatile au dejucat mai multe atacuri planificate impotriva unor moschei siite din Riyad si din alte zone. Gruparea planuia in egala masura si un atentat la o misiune diplomatica, fara a oferi insa detalii. Printre cei 431 de suspecti, figureaza 144  de presoane acuzate de sustinerea retelei, ”promovand idelolgii deviante pe Internet si recrutand noi membri”.

Teama de represalii

Arabia Saudita, tara din Golf cu populatie majoritar sunnita, si-a multiplicat in ultimele luni arestarile in randurile extremistilor sunniti suspectati de planificarea unor atacuri teroriste, denuntand si atentatele antisiite revendicate de ISIS ca ”impotriva islamului”. Autoritatile saudite au temeri ca aceste atacuri vor inflama si mai mult tensiunile confesionale intre majoritatea sunnita si minoritatea siita. Participarea Arabiei Saudite la Coalitia internationala antijihadista este inca un motiv de ingrijorare in regat, de teama represaliilor ISIS. Cu privire la recentele atentate din tara, printul mostenitor Mohammed Ben Nayef a dat asigurari ca situatia in Arabia Saudita ”este sub control”. Mohammed Ben Nayef, care este si ministru de Interne, a condus personal si o campanie de represiune contra Al-Qaida, care s-a aflat la originea unor atentate sangeroase in regat, in perioada 2003-2006.

Un copil-soldat ISIS decapiteaza un militar sirian

ISIS a publicat un nou material video de propaganda in care apare un minor pe cale sa decapiteze un soldat sirian, in apropiere de orasul Palmira, cazut in mainile jihadistilor in luna mai. Denumit ”copilul califatului”, minorul este supravegheat de un jihadist. Dupa executie, acesta din urma spune ”scopul nostru nu este doar cucerirea Palmirei sau Damascului, dar si Ierusalimul si Roma”, informeaza The Independent. ISIS utilizeaza din ce in ce mai frecvent copii pentru executia prizonierilor, imaginea unui minior comitand o crima fiind un vector important in propaganda Daesh.

Cod vestimentar pentru femei

Statul Islamic a publicat recent un nou cod vestimentar pe care vrea sa-l impuna in Libia, mai multe pancarte cu noul ”regulament” fiind deja plasate pe strazile orasului Syrta. Este voba de mai multe obligatii vestimentare pe care femeile vor trebui sa le respecte. Astfel, valul islamic trebuie sa nu fie transparent, sa fie lejer, sa acopere corpul in ansamblu, sa nu fie elegant, sa nu semene cu tinutele vestimentare ale barbatilor si femeilor ”infideli”, sa nu fie ”atragator” sau sa atraga atentia. Nu in ultimul rand, valul nu trebuie sub nicio forma sa fie ”parfumat”. Reguli similare au fost publicate in luna aprilie si in orasul irakian Mossul.

author avatar
Tudor Borcea
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger