AcasăNews4000 de combatanti ISIS umbla liberi prin Europa

4000 de combatanti ISIS umbla liberi prin Europa

Peste 4000 de combatanti ai Statului Islamic au ajuns pe continentul European luand “trenul” refugiatilor, anunta Sunday Express, citand o sursa a organizatiei teroriste sunnite. Transferul “a reusist”, potrivit acesteia.

Jihadistii se integreaza fluxului de refugiati ajunsi in porturile turcesti Izmir si Mersin petntru a ajunge in Italia, via Mediterana. Apoi, se indreapta catre alte tari europene, in special Suedia si Germania. Doua calauze au confirmat aceasta informatie, noteaza si RIA Novosti. O calauza a marturisit ca a ajutat zece teroristi sa ajunga in Europa. Unii din acestia au spus ca vor sa-ti viziteze familiile, altii doreau doar “sa fie pregatiti” de actiune. Trimiterea combatantilor este inceputul unei actiuni de represalii in urma raidurilor aeriene ale Coalitiei internationale in Irak si in Siria, dirijate de SUA, potrivit sursei Sunday Express in interiorul ISIS. “Vream sa ne stabilim califatul nu numai in Siria, ci si in lumea intreaga”, a subliniat sursa citata. Potrivit datelor CIA, Statul Islamic numara 30.000 de combatanti insa alte structuri informatice apreciaza ca numarul real este mai mare.

Pentru o “viata demna”, Daesh ii sfatuieste pe refugiati europeni sa vina in Siria

Criza emigrantilor care zduguie Europa vine manusa jihadistilor. Pe retelele sociale, mai multe publicatii ilustreaza perfect interesul ISIS pentru actualitatea europeana. In timp ce numerosi sirieni parasesc tara pentru a ajunge in Europa, organizatia terorista ii invita pe emigrantii europeni sa se instaleze in Siria. Intr-o publicatie reperata de specialistul in retele jihadiste David Thomson, se poate vedea un barbat, sirian, sosit in Europa cu urmatorul mesaj: “A fugit de pe pamantul islamului pentru pamantul ateilor. O viata de paria supusa dictaturii tiranice”. O alta imagine arata un jihadist venit din Kosovo, vizibil fericit de viata care o duce acum alaturi de ISIS. Aici mesajul evoca “un om care a fugit de pe pamantul necredinciosilor pentru pamantul islamului”, si care profit acum “de o viata demna, de onoare”, noteaza Russia Today.

Emigrantii, o afacere mai rentabila decat traficul de droguri

Autoritatile europene au mai mult ca niciodata prioritatea sa lupte impotriva unei armate de 30.000 de traficanti de fiinte umane, din care 3.000 opereaza in Mediterana, a declarat Robert Crepinko, responsabil pentru combaterea retelelor de crima organizata in cadrul Oficiului european de politie Europol, citat de AFP. O parte din acesti traficanti sunt originari din tari non-UE cu care Europol face schimb de informatii. Traficantii de diferite nationalitati colaboreaza de la caz la caz, oficialul Europol citand, spre exemplu, dezmembrarea unei retele de traficanti de fiinte umane in Grecia, care era formata din doi romani, doi egipteni, doi pakistanezi, sapte sirieni, un Indian, un filipinez si un irakian. Gruparea a castigat aproximativ 7,5 milioane de euro in cateva luni, trecand sirieni din Turcia in Grecia, pe cale maritima, aeriana sau terestra si procurandu-le acte false. Traficul de fiinte umane este acum “probabil cea mai profitabila afacere criminal, devansand traficul de armament sau de droguri”, a declarat si purtatorul de cuvant al agentiei europene de supraveghere a froniterelor, Frontex, Izabella Cooper.

O adevarata retea pe Facebook

Din ce in ce mai mult, traficantii utilizeaza retelele sociale pentru a-ti face cunoscute serviciile, a negocia tarifele si a organiza traiectoria emigrantilor. Pentru emigranti, spre exemplu, o calatorie pana in Marea Britanie, poate costa intre cinci mii si zece mii de euro de persoana, in functie de filiera. O cutie de ton si o sticla cu apa costa 100 de euro, 200 de euro platesc pentru o vesta de salvare, 200 de euro pentru un loc pe puntea vasului, in aer liber… Traficantii cumpara ambarcatiuni sordide din China sau vase comerciale in aceeasi stare aflate sub pavilioane precum Sierra Leone sau Republica Moldova. Se pot gasi site-uri de vanzare specializate, precum camioanele, retelele facandu-si publicitate pe Facebook, pe nenumaratele pagini consecrate exilului, create chiar de emigranti.

Merkel: Afluxul de refugiati va „ocupa si schimba” Germania

Afluxul de migranti in Germania, „care iti taie respiratia”, va „ocupa si schimba” tara in urmatorii ani, a declarat, ieri, Angela Merkel, subliniind ca Berlinul – care astepta luni alti 11.000 de oameni, dupa cei 20.000 din weekend – nu poate solutiona singur criza. Ea a mai spus ca Germania este „o tara care doreste sa accepte oameni”, dar ca „a venit timpul ca UE sa-si preia (partea sa de) povara”.

Franta va efectua atacuri aeriene impotriva Statului Islamic

Presedintele François Hollande a ordonat Fortelor aeriene sa inceapa pregatiri pentru a efectua atacuri aeriene – in Siria – impotriva militantilor din cadrul gruparii Statul Islamic. Franta incepe misiuni de recunoastere aeriana azi, in vederea lansarii unor atacuri impotriva SI, a precizat seful statului francez. Hollande a exclus posibilitatea ca Parisul sa trimita trupe la sol in Siria. Potrivit ONU, este 220.000 de persoane au fost ucise in razboiul civil din Siria.

author avatar
Tudor Borcea
1.275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger