AcasăNews32 de milioane de turisti sufoca Grecia

32 de milioane de turisti sufoca Grecia

Cohorte de turisti pe canalul din Corint

Acesta este numarul de vizitatori asteptat de autoritatile elene in acest an. Mai multi decat in orice an pana in prezent. Un aflux cu efect de bumerang, avertizeaza specialistii de mediu.

Cohorte de turisti pe canalul din Corint

Si vara aceasta turistii vor profita de plajele mirifice din Grecia, de marea de culoarea topazului, de lacurile vulcanice si de traditionalele case varuite in alb si albastru. Dupa ce a cunoscut criza financiara si temerea ca va fi alungata din zona euro, Grecia rasufla usurata: turismul este constanta strategica. Aproximativ un locuitor sau locuitoare din aceasta tara din cinci lucreaza in sectorul turismului. Dar, ca si in Italia, in doze mari, activitatea turistica are un dublu tais si poate distruge exact ce atrage: mediul inconjurator. Nikos Chrysogelos,ecologist grec, avertizeaza: Nu mai putem continua, nu mai putem avea din ce in ce mai multi turisti. Temerile specialistilor de mediu vizeaza micile (si extrem de doritele) insule grecesti. „Pericolul este ca infrastructurile nu sunt pregatite pentru un asa numar mare de turisti si totul se va intoarce ca un bumerang daca ne uitam doar la cifre si nu ne gandim la un model durabil al turismului”.

Santorini limiteaza navele de croaziera

Nikos Zorzos, primarul insulei Santorini nu poate decat sa confirme aceste avertizari. El a fost obligat sa limiteze navele de croaziera anul trecut in conditiile unui aflux de peste doua mililoane de turisti. Insula Santorini, care are 76 de kilometri patrati (echivalentul Strasbourg-ului) a inregistrat 5,5 milioane de nopti turistice generand, printre altele, o crestere drastica a consumului de energie si de apa. ”Este o crestere radicala si incercam sa aducem lucrurile la zi. S-au construit numeroase statii de desalinizare a apei si suntem pe cale sa o construim pe cea mai mare de acest fel din Grecia dar va dura cinci ani si nu cred ca va fi suficient”, s-a lamentat Zorzos. Nu si de banii cheltuiti de turisti, care incap pe mana autoritatilor si care, spun criticii, ar putea fi reinvestiti mai eficient.

Peste 2 miliarde de turisti in 2030

In 2017, turismul international a progresat cu 7%, potrivit Organizatiei mondiale a turismului, cel mai bun rezultat din ultimii sapte ani. Anul acesta, este estimata o crestere de 4-5%. Potrivit unui studiu al nature Climate Change aparut luna trecuta,activitatea turistica ar fi responsabila de 8% din emisiile mondiale de gaz cu efect de sera. Cercetatorii au compilat emisiile asociate cu activitati precum transportul si bunurile si serviciile consumate de turisti: hotel, restaurante, piscine, cumparaturi etc. Iar Acordul climatic de la Paris nu va ajuta mult in acest domeniu pentru ca nu contine masuri privind turismul sau aviatia. Cu 50 de ani in urma, turistii internationali erau aproximativ treizeci de milioane, astazi sunt mai mult de un miliard si aceasta cifra ar trebui sa se dubleze din nou pana in 2030.

author avatar
Tudor Borcea
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger