AcasăNews300 de barbati, femei si copii masacrati de ISIS in Siria

300 de barbati, femei si copii masacrati de ISIS in Siria

Combatantii Statului Islamic nu au iertat nici femeile, nici copiii

Teroristi ai gruparii Statul Islamic au ucis sute de persoane, civili si combatanti proguvernamentali, inclusiv familiile acestora, in provincia Dei ez-Zor, a informat pentru Reuters o sursa guvernamentala siriana.

Combatantii Statului Islamic nu au iertat nici femeile, nici copiii

Masacrul a avut loc in localitatea al-Bgali, in apropiere de orasul Dei ez-Zor. Islamistii nu au iertat nici femei, nici copii sau persoane in varsta, a informat agentia guvernamentala siriana SANA. Al Arabiya, citand Observatorul sirian al drepturilor omului, a anuntat ca jihadistii au masacrat si familiile militiilor si militarilor care protejau localitatea al-Bgali. Premierul sirian Wael al-Halaqi a condamnat ”barbaria” jihadistilor estimand ca aceasta noua cruzime a fost generata de infrangerile suferite de gruparea terorista in alte regiuni ale tarii, informeaza Sputnik. Deir ez-Zor este asediat de cateva luni de catre jihadisti. Trupele guvernamentale pastreaza controlul al catorva cartiere si asupra aeroportului militar. Provincia este importanta din punct de vedere strategic, ea leaga capitala ISIS, Raqqa, de teritoriile controlate de grupare in Irak.

Sute de civili rapiti

Dupa masacrul comis sambata, jihadistii au rapit cel putin 400 de persoane , toate de confesiune sunita (ca si ISIS) intre care figureaza ”femei, copii si familii ale combatantilor proregim, a mai informat Observatorul sirian al drepturilor omului, care a facut cunoscute temeri ca vor urma noi executii, informeaza Le Point. ISIS, care a profitat de haosul din Siria, este responsabil de numeroase atrocitati: executii, violuri, rapiri, epurari etnice, atat in Siria cat si in Irakul vecin. De la inceputul conflictului sirian, 260.000 de persoane si-au pierdut viata in aceasta tara si milioane au fost nevoite sa plece. In timp ce eforturile pentru o solutie politica au esuat, ONU incearca, incepand cu 25 ianuarie, sa-i reuneasca pe reprezentantii regimului si pe cei ai opozitiei siriene pentru negocieri cu privire la incetarea focului si o tranzitie politica. Pentru pregatirea acestei intalniri (care va avea loc in Elvetia) ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va avea o intalnire, miercuri, cu omologul sau american, John Kerry, la Zurich.

200.000 de persoane risca sa moara de foame

ONU a informat ca 200.000 de sirieni sunt in pericol sa moara de foame in orasul Deir ez-Zor, in estul tarii, asediat de mai multe luni de catre Daesh. Orasul, capitala provinciei cu acelasi nume, bogata in petrol, este aproape in totalitate controlat de ISIS. Pentru a ajuta populatia locala aflata in dificultate, fortele aerospatiale rusesti au procedat la operatiuni umanitare, folosind aparate Il-76 pentru trimiterea de alimente.

Atac jihadist in Burkina Faso

Cel putin 29 de persoane de 18 nationalitati diferite au fost ucise intr-un atac terorist al gruparii Al-Mouratitoune, in Oagadougou, informeaza AFP. Victimele au fost ucise intr-un raid jihadist la hotelul Splendid  si la un restaurant din capitala, a informat, sambata, ministrul Securitatii, Simon Compaore. Atacul a fost de o amploare inedita pentru aceasta tara mica din vestul Africii. Masacrul a fost revendicat de gruparea jihadista Al-Qaida in Maghrebul islamic (Aqmi) care l-a atribuit gruparii Al Mourabitoune, condusa de Mokhtar Belmokhtar.

Kamikaze in Afganistan

14 persoane si-au pierdut viata, ieri, in urma unui atentat sinucigas asupra unui local din Jalalabad, in estul tarii, unde combatantii Statului Islamic castiga progresiv teren in detrimentul talibanilor, informeaza Le Monde. Atacul a avut loc in timpul unei intalniri intre liderii mai multor triburi. Zabiullah Moudjahid, purtatorul de cuvant al talibanilor, a dat asigurari ca insurgentii nu sunt la originea acestui atac. Este al doilea atac de anvergura in Jalalabad in mai putin de o saptamana.

Mandra ca o cheama Isis

O tanara americana a postat pe Internet un video in care explica faptul ca o cheama Isis si ca, in ciuda faptului ca a fost atacata si ironizata de internauti, nu are de gand sa-si schimbe prenumnele. Adolescenta, Isis Brown (14 ani) spune ca nu-i este usor cu acest prenume, omonim cu denumirea anglo-saxona a Statului Islamic, in special la scoala, unde este mereu tinta ironiilor colegilor. Isis a explicat ca, in Egiptul Antic, Isis era zeita dragostei, cerand tuturor celor care-l poarta sa fie mandre de el.

author avatar
Tudor Borcea
1.178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger